Prijava

9. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dani IPP-a 2017."

Dana 30. studenog i 1. prosinca na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je deveta u nizu konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP 2017., u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Dani IPP-a 2017. sastojali su se od radionice posvećene subjektima NIPP-a koja je održana prvog dana i centralnog dijela konferencije 9. NIPP i INSPIRE dana koji je održan 1. prosinca u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.
 

Subjekte NIPP-a prilikom otvaranja radionice u uvodnom dijelu pozdravio je zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Antun Vidaković. Na radionici je prisustvovalo preko 40 predstavnika subjekata NIPP-a. Cilj radionice bio je pružiti podršku subjektima NIPP-a u ispunjavanju obaveza koje su pred njima. Prezentirana su osnovna znanja o interoperabilnosti, harmonizaciji prostornih podataka, mrežnim uslugama te novim alatima za validaciju.

Drugi dan konferencije održan je 9. NIPP i INSPIRE dan gdje je prisutne pozdravila načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, mr. sc. Ljerka Marić, dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Damir Medak, predsjednik Vijeća NIPP-a doc. dr. sc. Milan Rezo, ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, a skup je otvorila gđa. Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ugođaj otvaranja svojim nastupom upotpunili su već četvrtu godinu za redom mladi talenti glazbene škole „Elly Bašić“.
 

Na početku konferencije imali smo priliku poslušati pozvano predavanje prof. dr. sc. Vlade Cetla iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) koji je u svom izlaganju dao pregled trenutnog statusa i budućih aktivnosti INSPIRE-a.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol naslova Strategija NIPP-a i njena provedba kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP u Državnoj geodetskoj upravi. Sudionici okruglog stola bili su: dr. sc. Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave, prof. dr. sc. Vlado Cetl, Zajednički istraživački centar EK, doc. dr. sc. Milan Rezo, predsjednik Vijeća NIPP-a, Branimir Pavlinec, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, prof. dr. sc. Željko Bačić, Geodetski fakultet i Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT. Tijekom okruglog stola sudionici su se dotakli strateških i operativnih ciljeva definiranih Strategijom i Strateškim planom NIPP-a.
 

Konferencija je nastavljena održavanjem 10 prezentacija raspoređenih kroz dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od pravnog statusa NIPP, dostignuća pojedinih subjekata i projekata te aplikativnih rješenja privatnog sektora.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i nadasve korisni s nadom da ćemo sljedeće godine imati još bolje rezultate u razvoju NIPP-a i provedbe INSPIRE direktive.
 
PROGRAM 9. NIPP i INSPIRE dana
VRIJEME AUTORI I NASLOVI PREDAVANJA FORMAT
09:00–10:00 Otvaranje  
10:00–10:30 V. Cetl: INSPIRE trenutni status i buduće aktivnosti PDF
10:30–11:00 Zajednička fotografija
Pauza za kavu
 
11:00–12:15 OKRUGLI STOL; Strategija NIPP i njena provedba

Sudionici:
V. Cetl, European Commission DG Joint Research Centre
D. Šantek, Državna geodetska uprava​
M. Rezo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
B. Pavlinec, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu
Ž. Bačić, Geodetski fakultet
P. Barišić, King ICT
PDF 
12:15–13:00 Pauza za ručak  
13:00–14:15 S. Habrun: U susret izradi Državnog plana prostornog razvoja:
obrada podataka važećih prostornih planova Republike Hrvatske
B. Pavlinec: Uspostava ENVI portala – portala okoliša prema
smjernicama INSPIRE direktive
M. Tudor: Polja u SURFEX shemi
M. Majcen: Implementacija Sentinel 2 podataka u IAKS procesima
R. Matanovac Vučković: Pravni okvir Republike
Hrvatske koji određuje uvjete korištenja i dozvole za prostorne
podatke NIPP-a
PDF

PDF

PDF
PDF
PDF

 
14:15–14:30 Pauza za kavu  
14:30–15:45 D. Tutić: Kompetencije za IPP – lekcije naučene u okviru
projekta BESTSDI
A. Jusufović: Kako do jednostavne i učinkovite provedbe
INSPIRE direktive
I. Skender: Infrastruktura za prostorne primjene – slučaj
primjene u hitnim situacijama
M. Turković: IGEO geoprostorna platforma
H. Matijević: Geoportal Albanske agencije za prostorne
podatke – ASIG u
PDF

PDF

PDF

PDF

PDF
15:45–16:00 Zatvaranje