Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Radni posjet delegacije Moldove Državnoj geodetskoj upravi

U sklopu projekta „Organizacija, modernizacija i informatizacija prostornih podataka u Moldaviji“ kojega zajednički provode Swedsurvey i Državna geodetska uprava u Hrvatsku je u terminu od 1.06 do 5.06 u radni posjet stigla delegacija Republike Moldove.

Slika prikazuje članove delegacije Moldove i predstavnike Državne geodetske uprave na sastanku održanom u prostorijama Državne geodetske uprave.












Projekt se provodi u korist Agencije za zemljišne odnose i katastar Moldove (Agency of Land Relations and Cadastre -ALRC). Cilj projekta je unaprijediti sustav prikupljanja geoprostornih podataka u skladu sa standardima Europske unije i najboljim međunarodnim praksama upravljanja geoprostornim podacima.

Delegaciju su činili predstavnici državnih tijela, budućih subjekata NIPP-a Republike Moldove. U skladu s time osmišljen je program s ciljem upoznavanja kolega iz Moldove sa korištenjem prostornih podataka u različitim institucijama u Republici Hrvatskoj, a koje su ujedno i aktivni subjekti NIPP-a.

Slika prikazuje pripadnike delegacije Moldove u posjeti jednoj od institucija koje su uspješno i atraktivno prezentirale svoja dostignuća u domeni NIPP-a.












Kroz 5 radnih dana delegacija Moldove imala je priliku posjetiti sljedeće institucije koje su uspješno i atraktivno prezentirale svoja dostignuća u domeni NIPP-a: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja čija je ministrica ujedno i predsjednica Vijeća NIPP-a, zatim Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grad Zagreb, te Agenciju za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Slika prikazuje održanu prezentaciju za pripadnike delegacije Moldove.












Najveći dio vremena gosti su proveli u Nacionalnoj kontakti točki za NIPP/INSPIRE gdje su se upoznali sa trenutnim stanjem uspostave NIPP-a, kao i stanjem u ostalim područjima iz djelokruga Državne geodetske uprave; službene kartografije, CROPOS sustava, registrom prostornih jedinica, registrom geografskih imena, katastrom, kao i pregledom međunarodnih projekata u kojima je DGU sudjelovao kao korisnik, ali zadnjih godina i kao izvođač.

Slika prikazuje jedan od mnogih sastanaka organiziranih za delegaciju Moldove.












Želimo istaknuti da su kolege iz Republike Moldove bili izuzetno zadovoljni sa cijelim programom, svim prezentacijama, kojih je u ovih 5 dana bilo gotovo 30, te ovim putem Državna geodetska uprava kao junior partner na Twinning projektu zahvaljuje svim navedenim  institucijama na dobrodošlici i aktivnom sudjelovanju u organizaciju ovog posjeta.

Slika prikazuje zajedničku fotografiju delegacije Moldove i predstavnika Državne geodetske uprave.