Što ulazak u EU znači za IPP-a u Hrvatskoj?

Republika Hrvatska  postaje punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013., a s time i dio jedne velike zajednice. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je na sebe preuzela mnoge obaveze, a jedna od njih je i implementacija INSPIRE Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo.

To je rezultiralo novim Zakonom o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka koji je u Hrvatskom Saboru prihvaćen 26. travnja ove godine. Razvoj NIPP-a prati vremenski plan implementacije INSPIRE direktive tako da se ulaskom u Europsku uniju pred subjekte NIPP-a stavljaju mnogobrojne obveze vezane uz prostorne podatke.

INSPIRE provedbena pravila postaju mjerodavna i za NIPP i predstavljaju tehnički okvir kojeg subjekti NIPP-a moraju zadovoljiti, u prvom redu u pogledu metapodataka i mrežnih usluga. Dokumenti koji postaju obvezujući za subjekte NIPP-a su sljedeći:  Iza nas je ostala velika količina rada i znanja koja je uložena u izradu Zakona i Provedbenih pravila, a ispred nas leže novi izazovi s kojima se treba suočiti kako bi rezultati proizašli iz njih bili u korist gospodarskog napretka kojemu infrastruktura prostornih podataka svakako doprinosi.