9. NIPP radionica

Deveta u nizu NIPP radionica na temu „Uvodno o NIPP-u“ održana je 29.9.2016. godine u Državnoj geodetskoj upravi. Cilj radionice bio je pomoći novim subjektima u razumijevanju prvih koraka prilikom uključivanja u NIPP kao i postojećima kako bi pokušali razjasniti moguće nejasnoće.

Slika prikazuje sudionike 9. NIPP radionice održane u Državnoj geodetskoj upravi, na kojoj je sudjelovalo 35 predstavnika subjekata iz ukupno 22 institucije.

Edukaciju su održali djelatnici Nacionalne kontaktne točke: Tomislav Ciceli, Petra Sajko Hlušička, Iva Gašparović, Tanja Rodin i Zvonko Štefan, koji su teoretski i praktično prezentirali postupak prijave subjekata i njihovih izvora prostornih podataka u Registre NIPP-a te u Katalog metapodataka, ali i pokazali primjer dobre prakse na Registru geografskih imena. Na radionici je sudjelovalo 35 predstavnika subjekata NIPP-a iz ukupno 22 institucije, čiju strukturu možete vidjeti na grafu u nastavku.

Slika prikazuje strukturu učesnika 9. NIPP radionice iz koje je vidljivo da je najveći broj predstavnike pravnih osoba s javnim ovlastima, zatim slijede predstavnici tijela državne uprave, te manji broj predstavnika regionalne i lokalne samouprave.

Okupljene je pozdravila načelnica Sektora za Infrastrukturu prostornih podataka gđa. Ljerka Marić te je pritom naglasila važnost infrastrukture prostornih podataka i obaveza koje Hrvatska ima u provođenju INSPIRE direktive.

U uvodnom predavanju sudionici su se upoznali sa značenjem i važnosti nacionalne infrastrukture prostornih podataka, zakonskim okvirom NIPP-a i obvezama koje iz njega proizlaze.

U nastavku je prikazan postupak prijave subjekata NIPP-a kao i put koji subjekti prolaze prilikom prijave izvora prostornih podataka u NIPP, odnosno postupak popunjavanja Registra subjekata NIPP-a, Registra izvora prostornih podataka NIPP-a i Kataloga metapodataka. Također, predstavljena je aplikacija Registara NIPP-a u kojoj će se voditi svi upisani subjekti, kao i njihovi izvori prostornih podataka, a koja će uskoro biti i javno dostupna za pregledavanje i pretraživanje na mrežnoj stranici registri.nipp.hr. Radionica je nastavljena praktičnim popunjavanjem Kataloga metapodataka za jedan izvor prostornih podataka.

Za kraj predstavljen je Registar geografskih imena kao primjer dobre prakse u NIPP-u, za koji su razvijene mrežne usluge pregleda i preuzimanja i jedini je izvor prostornih podataka NIPP-a koji je usklađen sa INSPIRE specifikacijama.

Posebno je naglašeno kako Zakon o NIPP-u ne obvezuje subjekte na prikupljanje novih podataka i predaju svojih prostornih podataka NKT-u kao niti njihovo ustupanje javnosti bez naknade. NIPP obvezuje subjekte da opišu svoje izvore prostornih podataka javno dostupnim metapodatcima te da razviju odgovarajuće mrežne usluge koje također treba opisati metapodacima. 

Radionica je zatvorena pozivom svim prisutnima da prisustvuju Danima IPP-a koji se održavaju 25.11.2016. u organizaciji Nacionalne kontaktne točke i Geodetskog fakulteta.

Nacionalna kontaktna točka je kao i uvijek dostupna za sva pitanja, koja su možda ostala neodgovorena, na mail adresi infonipp@dgu.hr.
 
PROGRAM 9. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
09:00–09:20 Lj. Marić: Otvaranje radionice  
09:2010:00 T. Ciceli: Uvod u NIPP i INSPIRE PDF
10:0010:30 P. Sajko Hlušička: Registri NIPP-a PDF
10:3010:45 Pauza  
10:4511:30 I. Gašparović, T. Rodin: Prijava metapodataka u Katalog metapodataka, teorija i praksa PDF
11:3011:45 Z. Štefan, T. Rodin: Registar geografskih imena – primjer dobre prakse PDF
11:4512:00 Rasprava  
12:00 Zatvaranje radionice