Nacionalna kontaktna točka je izradila dokument Izvješće o praćenju provedbe INSPIRE direktive u Hrvatskoj za 2016. godinu i dostavila ga Europskoj komisiji u svibnju 2017.

Prema INSPIRE Direktivi (EZ/2007/2) svaka je država članica svake godine dužna pripremiti i predati Europskoj komisiji dokument Izviješće o praćenju (engl. Monitoring) u kojem se nalaze izračunati brojni indikatori koji ukazuju na provođenje i korištenje infrastrukture prostornih podataka. Informacije koje se nalaze u dokumentu uključuju listu izvora prostornih podataka i usluga koji čine nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka.
Godišnje Izvješće o praćenju provedbe INSPIRE-a za Europsku komisiju svakako uključuje mjerljiv doprinos subjekata NIPP-a. Ovogodišnji upitnik je poslan svim subjektima NIPP-a koji imaju prijavljene izvore prostornih podataka u tipičnim formatima za prostorne podatke i time ulaze u Izvješće o praćenju provedbe INSPIRE-a za 2016 godinu. 
Kao i dosadašnji izvještaj isti je dostupan na mrežnim stranicama http://cdr.eionet.europa.eu/hr/eu/inspire/monitoring/envwrmuzq/