Održani Dani IPP-a 2017.

Dana 30. studenog i 1. prosinca na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je deveta u nizu konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP 2017., u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Dani IPP-a 2017. sastojali su se od radionice posvećene subjektima NIPP-a koja je održana prvog dana i centralnog dijela konferencije 9. NIPP i INSPIRE dana koji je održan 1. prosinca u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.
 
Slika prikazuje veliku dvoranu Geodetskog fakulteta kojoj je prisustvovalo više od 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora tokom pozvanog predavanja V. Cetla.

Subjekte NIPP-a prilikom otvaranja radionice u uvodnom dijelu pozdravio je zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Antun Vidaković. Na radionici je prisustvovalo više od 40 predstavnika subjekata NIPP-a. Cilj radionice bio je pružiti podršku subjektima NIPP-a u ispunjavanju obaveza koje su pred njima. Prezentirana su osnovna znanja o interoperabilnosti, harmonizaciji prostornih podataka, mrežnim uslugama te novim alatima za validaciju.

Drugi dan konferencije održan je 9. NIPP i INSPIRE dan gdje je prisutne pozdravila načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, mr. sc. Ljerka Marić, dekan Geodetskog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Medak, predsjednik Vijeća NIPP-a, doc. dr. sc. Milan Rezo, ravnatelj Državne geodetske uprave, dr. sc. Damir Šantek, a skup je otvorila gđa. Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ugođaj otvaranja konferencije, već četvrtu godinu za redom, upotpunili su svojim nastupom mladi talenti glazbene škole „Elly Bašić“.

Na početku konferencije imali smo priliku poslušati pozvano predavanje prof. dr. sc. Vlade Cetla iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) koji je u svom izlaganju dao pregled trenutnog statusa i budućih aktivnosti INSPIRE-a.
 
Slika prikazuje sudionike okruglog stola pod nazivom "Strategija NIPP-a" D. Šanteka, V. Cetla, M. Rezu, B. Pavlinca, Ž. Bačića i P. Barišića te moderatora T. Cicelija.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol naslova Strategija NIPP-a i njena provedba kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP u Državnoj geodetskoj upravi. Sudionici okruglog stola bili su: dr. sc. Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave, prof. dr. sc. Vlado Cetl, Zajednički istraživački centar EK, doc. dr. sc. Milan Rezo, predsjednik Vijeća NIPP-a, Branimir Pavlinec, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, prof. dr. sc. Željko Bačić, Geodetski fakultet i Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT. Tijekom okruglog stola sudionici su se dotakli strateških i operativnih ciljeva definiranih Strategijom i Strateškim planom NIPP-a.

Konferencija je nastavljena održavanjem 10 prezentacija raspoređenih kroz dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od pravnog statusa NIPP, dostignuća pojedinih subjekata i projekata te aplikativnih rješenja privatnog sektora.
 
Slika prikazuje zajedničku fotografiju svih sudionika konferencije Dani IPP-a 2017.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i nadasve korisni s nadom da ćemo sljedeće godine imati još bolje rezultate u razvoju NIPP-a i provedbe INSPIRE direktive.

Sve prezentacije uskoro će biti dostupne su na službenim stranicama posvećenim NIPP-u kao i na stranici posvećenoj konferenciji.