9. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dani IPP-a 2017."

Dana 30. studenog i 1. prosinca na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je deveta u nizu konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP 2017., u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Dani IPP-a 2017. sastojali su se od radionice posvećene subjektima NIPP-a koja je održana prvog dana i centralnog dijela konferencije 9. NIPP i INSPIRE dana koji je održan 1. prosinca u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.
 
Slika prikazuje pozvano predavanje V. Cetla održanog u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.

Subjekte NIPP-a prilikom otvaranja radionice u uvodnom dijelu pozdravio je zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Antun Vidaković. Na radionici je prisustvovalo preko 40 predstavnika subjekata NIPP-a. Cilj radionice bio je pružiti podršku subjektima NIPP-a u ispunjavanju obaveza koje su pred njima. Prezentirana su osnovna znanja o interoperabilnosti, harmonizaciji prostornih podataka, mrežnim uslugama te novim alatima za validaciju.

Drugi dan konferencije održan je 9. NIPP i INSPIRE dan gdje je prisutne pozdravila načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, mr. sc. Ljerka Marić, dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Damir Medak, predsjednik Vijeća NIPP-a doc. dr. sc. Milan Rezo, ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, a skup je otvorila gđa. Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ugođaj otvaranja svojim nastupom upotpunili su već četvrtu godinu za redom mladi talenti glazbene škole „Elly Bašić“.
 
Slika prikazuje moderatora T. Cicelija okruglog stola pod nazivom "Strategija NIPP-a i njena provedba" i sudionike D. Šanteka, V. Cetla, M. Rezu, B. Pavlinca, Ž. Bačića i P. Barišića.

Na početku konferencije imali smo priliku poslušati pozvano predavanje prof. dr. sc. Vlade Cetla iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) koji je u svom izlaganju dao pregled trenutnog statusa i budućih aktivnosti INSPIRE-a.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol naslova Strategija NIPP-a i njena provedba kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP u Državnoj geodetskoj upravi. Sudionici okruglog stola bili su: dr. sc. Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave, prof. dr. sc. Vlado Cetl, Zajednički istraživački centar EK, doc. dr. sc. Milan Rezo, predsjednik Vijeća NIPP-a, Branimir Pavlinec, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, prof. dr. sc. Željko Bačić, Geodetski fakultet i Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT. Tijekom okruglog stola sudionici su se dotakli strateških i operativnih ciljeva definiranih Strategijom i Strateškim planom NIPP-a.
 
Slika prikazuje zajedničku fotografiju učesnika konferencije "Dani IPP-a 2017" na kojoj je sudjelovalo više od 200 sudionika.

Konferencija je nastavljena održavanjem 10 prezentacija raspoređenih kroz dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od pravnog statusa NIPP, dostignuća pojedinih subjekata i projekata te aplikativnih rješenja privatnog sektora.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i nadasve korisni s nadom da ćemo sljedeće godine imati još bolje rezultate u razvoju NIPP-a i provedbe INSPIRE direktive.
 
PROGRAM 9. NIPP i INSPIRE dana
VRIJEME AUTORI I NASLOVI PREDAVANJA FORMAT
09:00–10:00 Otvaranje  
10:00–10:30 V. Cetl: INSPIRE trenutni status i buduće aktivnosti PDF
10:30–11:00 Zajednička fotografija
Pauza za kavu
 
11:00–12:15 OKRUGLI STOL; Strategija NIPP i njena provedba

Moderator:
Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP

Sudionici:
Vlado Cetl, European Commission DG Joint Research Centre
Damir Šantek, Državna geodetska uprava​
Milan Rezo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
Branimir Pavlinec, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu
Željko Bačić, Geodetski fakultet
Plamenko Barišić, King ICT
PDF







 
12:15–13:00 Pauza za ručak  
  I. sesija  
13:00–14:15 S. Habrun: U susret izradi Državnog plana prostornog razvoja:
obrada podataka važećih prostornih planova Republike Hrvatske
B. Pavlinec: Uspostava ENVI portala – portala okoliša prema
smjernicama INSPIRE direktive
M. Tudor: Polja u SURFEX shemi
M. Majcen: Implementacija Sentinel 2 podataka u IAKS procesima
R. Matanovac Vučković: Pravni okvir Republike
Hrvatske koji određuje uvjete korištenja i dozvole za prostorne
podatke NIPP-a
PDF

PDF

PDF
PDF
PDF

 
14:15–14:30 Pauza za kavu  
  II. sesija  
14:30–15:45 D. Tutić: Kompetencije za IPP – lekcije naučene u okviru
projekta BESTSDI
A. Jusufović: Kako do jednostavne i učinkovite provedbe
INSPIRE direktive
I. Skender: Infrastruktura za prostorne primjene – slučaj
primjene u hitnim situacijama
M. Turković: IGEO geoprostorna platforma
H. Matijević: Geoportal Albanske agencije za prostorne
podatke – ASIG
PDF

PDF

PDF

PDF

PDF
15:45–16:00 Zatvaranje