Studijski posjet izaslanstva Republike Moldove u sklopu TAIEX projekta

Izaslanstvo Republike Moldove posjetilo je Državnu geodetsku upravu u razdoblju od 11.-13.12.2017. godine u okviru TAIEX studijskog posjeta s temom Nacionalne infrastrukture prostornih podataka. Izaslanstvo je predvodio zamjenik glavnog direktora Agencije za katastar i zemljišne odnose Moldove g. Stefan Crigan, voditeljica odjela za geodeziju, kartiranje i geoinformacije gđa. Maria Ovdii i zamjenik odjela za geodeziju, kartiranje i geoinformacije g. Ivan Danii.
 
Slika prikazuje izaslanstvo Republike Moldove u posjetu Državnoj geodetskoj upravi.

Predstavnike Agencije za katastar i zemljišne odnose Republike Moldove prvi dan njihova posjeta pozdravio je ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. koji je iskoristio priliku da im zaželi ugodan rad i izrazio želju za produbljivanjem odnosa Agencije i Državne geodetske uprave u budućim projektima.

U nastavku programa prvog dana studijskog posjeta, kolegama iz Moldove održane su brojne prezentacije posvećene tematici uspostave i razvoja Nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Republici Hrvatskoj od samih početaka do danas te je objašnjen rad i uloga Državne geodetske uprave kao Nacionalne kontaktne točke. Također, drugog dana programa prezentirano je ustrojstvo DGU-a te su predstavljeni proizvodi i usluge Državne geodetske uprave. Treći dan posjeta prezentiran je rad Službe za NIPP, dostignuća u uspostavi NIPP u Republici Hrvatskoj kao i alati koje koristimo.
 
Slika prikazuje izaslanstvo republike Moldove i predstavnike Državne geodetske uprave tijekom prezentacije.

U okviru programa predstavnici Agencije za katastar i zemljišne odnose Republike Moldove posjetili su predstavnike subjekata NIPP-a sa nacionalne i lokalne razine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu te Grad Zagreb. Subjekti NIPP-a pritom su prezentirali svoje aktivnosti koje su poduzeli kako bi ispunili zahtjeve INSPIRE direktive. Također, kolege su posjetili i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje su imali priliku saznati više o realizaciji projekta BESTSDI koji ima za cilj putem analiza i istraživanja među dionicima IPP-a izraditi sveučilišni kurikulum i program cjeloživotnog učenja iz područja IPP-a te o radu Zavoda za prostorni razvoj i razvoju Informacijskog  sustava prostornog uređenja.
 
Slika prikazuje sudionike studijskog posjeta u prostorijama Državne geodetske uprave.

Ovaj studijski posjet realiziran je u sklopu TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange instrument) projekta ispred Europske komisije.

TAIEX podržava javnu administraciju koja se tiče usklađivanja, primjene i provedbe zakonodavstva EU te olakšava razmjenu najboljih praksi u Europskoj Uniji, a predstavnici Republike Moldove izabrali su Hrvatsku kao primjer dobre prakse i izrazili želju za ostvarivanjem ovog posjeta.

Ostali o posjetu:
http://bestsdi.eu/2017/12/13/bestsdi-presented-to-colleagues-from-moldova/