Usvojen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka je upućen Hrvatskom saboru na drugo čitanje 23. svibnja 2018. godine, nakon što su ga 16. i 17. svibnja 2018. jednoglasno usvojili Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora i Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo. Na 8. sjednici Hrvatskog sabora, 25. svibnja 2018., sa 121 glasom ZA, usvojen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.
 
Slika prikazuje označena mjesta u Hrvatskom Saboru, zelenom bojom su označena mjesta zastupnika koji su glasali "za" Zakon (121 glas), bijelom bojom oni koji su bili suzdržani (5 glasova) i crvenom bojom oni koji su bili "protiv" (1 glas).
 
 
Usvojenim Zakonom važeći Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/13) se u potpunosti usklađuje s Direktivom 2007/2/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2007. godine o uspostavljanju infrastrukture za prostorne informacije u Europskoj uniji (INSPIRE). Konačni prijedlog zakona detaljnije definira teme prostornih podataka i ograničenja pristupa istima. Također se propisuje pristup izvorima prostornih podataka za tijela javne vlasti čiji poslovi mogu imati utjecaj na okoliš i detaljnije se reguliraju registri NIPP-a.
 
U saborskoj raspravi, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja gospodin Danijel Meštrić, naglasio je da se zakonom uvodi transparentnost i red u nadležnosti prostornim podacima kroz opće odredbe koje obvezuju obveznike primjene zakona (subjekte NIPP-a) te da nije bilo značajnih i suštinskih promjena u odnosu na tekst prijedloga zakona u prvom čitanju. U raspravi su sudjelovali i gospodin Branko Bačić, u ime Kluba zastupnika HDZ-a, te gospođa Anka Mrak Taritaš, u ime Kluba zastupnika GLAS i HSU, koji su prihvatili i podržali Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.
 
 ​