13. NIPP radionica

Nacionalna kontaktna točka nastavlja aktivnosti vezane za provedbu Strategije 2020. i Akcijskog plana 2017.-2020., te je na tragu toga 8. lipnja 2018. godine u Državnoj geodetskoj upravi održana 13. NIPP radionica za subjekte NIPP-a pod nazivom „Status provedbe Strategije NIPP-a 2020.“ Na radionici je sudjelovalo 40 sudionika, predstavnika subjekata NIPP-a.
 
Primarna tema radionice je bila analiza dosada pokrenutih aktivnosti, kako onih koje proizlaze direktno iz Akcijskog plana tako i onih koje proizlaze iz vremenskog okvira provedbe Direktive INSPIRE.
 
Prisutne je pozdravila načelnica sektora mr. sc. Ljerka Marić, a radionicu je otvorio ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. koji je naglasio važnost NIPP-a, pogotovo iz perspektive DGU-a kao i prednosti za sve dionike koji sudjeluju u njegovom razvoju.
 
U uvodnom dijelu radionice mr. sc. Tanja Rodin dala je pregled trenutnog statusa podataka i usluga iz perspektive ovogodišnjeg Izvješća o praćenju uspostave, održavanja i razvoja NIPP-a prema Europskoj komisiji. Rezultati koji su prikazani ukazuju na povećan broj dostupnih mrežnih usluga nad prostornim podacima.
 
Slika prikazuje sudionike radionice pod nazivom "Status provedbe Strategije NIPP-a 2020" tijekom izlaganja u prostorijama Državne geodetske uprave.
 
U dijelu radionice posvećenom Strategiji, Tomislav Ciceli predstavio je trenutno stanje provedbe Strategije te rezultate ankete koja je provedena među subjektima NIPP-a na temu aktivnosti iz Akcijskog plana. Tijekom sesije razvila se rasprava o različitim problemima s kojima se subjekti susreću, od manjka kapaciteta, kako ljudskih tako i financijskih pa do zakonodavnih problema koji sprječavaju objavu određenih izvora. Uz te probleme iskazana je i zabrinutost vezana za neispunjavanje obaveza prema vremenskom okviru.
 
U drugom dijelu radionice gđa. Iva Gašparović  predstavila je projekte koje je Državna geodetska uprava prijavila za financiranje iz europskih fondova ESF-a i ERDF-a. Za kraj radionice subjektima NIPP-a  pokazalo se kako izgleda jedna tipična nabava vezana za harmonizaciju podataka i razvoj mrežnih usluga na primjeru izvora prostornih podataka Registra geografskih imena koji je dio Skupine I.
 
Slika prikazuje sudionike radionice, subjekte NIPP-a tijekom izlaganja Ive Gašparović.
 
Državna geodetska uprava u svojstvu Nacionalne kontaktne točke nastavlja aktivnosti vezane za uspostavu NIPP-a te je i ova radionica bila na tom tragu. Tema vezana za provedbu Strategije sigurno će se ponavljati periodički te će se voditi briga da se aktivnosti definirane Strategijom i provedu.
 
PROGRAM 13. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
13:00–13:10 Otvaranje radionice  
13:10–13:35 Tanja Rodin: Monitoring: rezultati PDF
13:40–14:10 Tomislav Ciceli: Strategija: status i obveze PDF
14:15–14:30 Pauza  
14:30–14:50 Iva Gašparović: Projekti: ESF, ERDF PDF
14:55–15:10 Iva Gašparović: Podrška subjektima PDF
15:10–16:00 Diskusija  
16:00 Završetak radionice