Održana konferencija Dani IPP-a 2018. i 14. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji

Dana 27. i 28. rujna 2018. godine održana je konferencija Dani IPP-a 2018. i 14. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave, Hrvatskog kartografskog društva i Geodetskog fakulteta.
 
Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a konferenciju je otvorio izaslanik ispred Ureda Predsjednice, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost g. Vlado Galić koji je u svom govoru naglasio da zbog svoje temeljne vrijednosti, prostorne podatke trebaju gotove sve gospodarske grane i znanstvene institucije, kao i pojedinci, a upravljanje prostornim podacima, njihova razmjena i korištenje čine jednu od osnova razvoja društva.
 
Slika prikazuje zajedničku fotografiju učesnika konferencije Dani IPP-a 2018. i 14. međunarodne konferencije o geoinformacijama i kartografiji.

 
Pozdravne govore su ispred 250 prisutnih sudionika održali načelnica Sektora za IPP u Državnoj geodetskoj upravi mr. sc. Ljerka Marić, predsjednik Hrvatskog kartografskog društva i predsjednik organizacijskog odbora konferencije prof. emer. Miljenko Lapaine, dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Damir Medak, glavni tajnik Međunarodnog kartografskog udruženja prof. Laszlo Zentai i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod..
 
Nakon otvaranja održan je Okrugli stol koji je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP. Sudionici Okruglog stola bili su: Jarmila Pezo, predsjednica Uprave IGEA IN2 Grupe, mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, g. Božo Zeba, iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, g. Mladen Majcen iz  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dr. sc. Vlado Cetl iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave naglasio je pozitivne korake koje je Državna geodetska uprava poduzela kako bi ispunila zahtjeve koje je pred Republiku Hrvatsku stavila INSPIRE direktiva i njena implementacija. Zajednički zaključak svih sudionika je da u NIPP-u svakako ima prostora za napredak i da će se ove tri godine, do 2021. godine, svi dionici NIPP-a morati potruditi kako bi se INSPIRE direktiva implementirala, s naglaskom na harmonizaciju podataka i razvoj mrežnih usluga.
 
Nakon Okruglog stola ravnatelj Državne geodetske uprave dodijelio je priznanja za doprinos u razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Republici Hrvatskoj mr. sc. Ljerki Marić i prof. dr. sc. Željku Bačiću s Geodetskog fakulteta.
 
Drugi dio konferencije obilježile su dvije sesije predavanja u kojima smo između ostaloga mogli čuti o godišnjem praćenju prostornih podataka prijavljenih u NIPP u predavanju gđe. Ive Gašparović, zatim čime se bavi Radna skupina za tehničke standarde u predavanju mr. sc. Dragana Divjaka voditelja te radne skupine te iskustva BESTSDI projekta u predavanju prof. dr. sc. Željka Bačića. Druga sesija bila je zanimljiva po svom odmaku od klasičnih NIPP tema, pa smo čuli zanimljivosti na temu virtualne stvarnosti u predavanju g. Turkovića iz tvrtke IGEA i o podacima OpenStreetMapa u predavanju g. Bognera.
 
Drugi dan konferencije održana je 14. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji s temama iz domene NIPP-a i geografskih imena.

Konferencija Dani IPP-a 2018. sufinancirana je iz Europskog socijalnog fonda.

Sve prezentacije dostupne su na sljedećoj poveznici kao i stranici posvećenoj konferenciji.​