Održan treći sastanak radne podskupine za praćenje i izvješćivanje za 2019. godinu

13.3.2019. godine je održan treći virtualni sastanak radne podskupine za praćenje i izvješćivanje o provedbi INSPIRE direktive za 2019. godinu.
Proces praćenja i izvješćivanja o provedbi INSPIRE direktive ostaje isti kao i dosadašnjih godina. U praksi se ništa ne mijenja za praćenje dok je jedino što se mijenja kod izvješćivanja to što se trogodišnje izvješće zamjenjuje ažuriranjem poglavlja „State of Play“ u akcijskom izvještaju (Country Fiche) iz 2016. godine. Krajnji rok za praćenje i izvješćivanje ostaje 15. svibnja 2019. godine.
Članovi radne podskupine su izradili i prihvatili novu kodnu listu za prostorni obuhvat podataka koja će biti prevedena i implementirana u INSPIRE Registru.
Članovi radne podskupine su također jednoglasno prihvatili ideju o uvođenju dvije razine usklađenosti (osnovne i napredne) u novom procesu praćenja i izvješćivanja.
Pet zemalja članica je sudjelovalo u testiranju novog alata za ažuriranje akcijskih izvještaja koji će se koristiti od iduće godine i sveukupni dojam je pozitivan.
 
Slika prikazuje početni prozor akcijskog izvještaja (Country Fiche) s poveznicama na izvještaj za Republiku Hrvatsku.


Prihvaćanje nove Uredbe o praćenju i izvješćivanju se očekuje u travnju 2019. dok će prva vježba novog sustava praćenja i izvješćivanja biti u prosincu 2019. godine.