7. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dani IPP-a 2015"

15. i 16. listopada na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održani su ovogodišnji Dani infrastruktura prostornih podataka (Dani IPP 2015):
Organizaciju je preuzela Državna geodetska uprava u suradnji s Geodetskim fakultetom i Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada. 

Prvi dan bio je rezerviran za članove radnih skupina NIPP-a za koje je organizirana praktična radionica. Radionicu je otvorio zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić. 

Slika prikazuje praktičnu radionicu na kojoj su sudjelovali članovi radnih skupina NIPP-a.

Radionica se sastojala iz dva praktična segmenta. U prvom su članovi radnih skupina stekli znanja potreba za harmonizaciju modela podataka korištenjem Hale-a, programskog rješenja otvorenog koda. Za primjer su uzete katastarske čestice koje pripadaju temi „Katastarske čestice“ Skupine I (Annex I, Cadastral parcels).

U drugom dijelu radionice također u otvorenom GIS rješenju Quantum GIS demonstrirano je kako se korištenjem mrežnih usluga dostupnih na Geoportalu NIPP-a pristupa podacima, njima upravlja, te su napravljene jednostavne prostorne analize nad podacima. Radionicu su održali asistenti Geodetskog fakulteta Saša Vranić i Goran Jurakić pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vlade Cetla.

Slika prikazuje drugi dio radionice u kojem je demonstrirano u otvorenom GIS rješenju Quantum GIS kako se korištenjem mrežnih usluga dostupnih na Geoportalu NIPP-a pristupa podacima, njima upravlja, te su napravljene jednostavne prostorne analize nad podacima.

Na radionici su prisustvovala 54 člana radnih skupina.

Prvi dan zaokružilo je neformalno druženje u prostorima Zgforuma u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Slika prikazuje neformalno druženje u prostorima Zgforuma u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Drugi dan održan je 7. NIPP i INSPIRE dan gdje su prisutne pozdravili prof. dr. sc. Damir Medak, dekan Geodetskog fakulteta, Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i dr. sc. Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave  koji je i službeno otvorio 7. NIPP i INSPIRE dan.

Slika prikazuje ravnatelja Državne geodetske uprave pri otvaranju 7. NIPP i INSPIRE dana, održanog drugog dana konferencije.

Svečanost otvaranja upotpunili su mladi talenti glazbene škole Elly Bašić izvođenjem tri kompozicije na gitari i harmonici.

Tijekom drugog dana imali smo priliku poslušati 20 prezentacija raspoređenih kroz IV sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od statusa na nacionalnoj razini, rezultata, poteškoća i rokova, temu otvorenih podataka, pristupa podacima  javnog sektora kao i pregled aktivnosti pojedinih subjekata pri sudjelovanju u uspostavi NIPP-a. 

Slika prikazuje mnoštvo sudionika na jednoj od dvadeset održanih prezentacija raspoređenih kroz IV sesije.

Analiza sudionika konferencije pokazala je da je najveći broj došao iz tijela javne vlasti, što je i za očekivati jer se radi o subjektima NIPP-a, no ne zaostaje niti akademski sektor, te privatni kod kojeg se primjećuje povećani interes za NIPP.
Slika prikazuje analizu sudionika konferencije iz koje je vidljivo da je najveći broj došao iz tijela javne vlasti, no ne zaostaje niti akademski sektor, te privatni kod kojeg se primjećuje povećani interes za NIPP.

Na ovogodišnjoj konferenciji je prisustvovao do sada najveći broj sudionika, njih 180, što je jasan pokazatelj zanimljivosti i prepoznatljivosti NIPP-a u zajednici korisnika prostornih podataka, te porasta interesa za razmjenu iskustva subjekata u ispunjavanju zakonskih obveza.

Sigurni smo da će na sljedećim Danima IPP-a prikaz i razmjena iskustava dionika u procesu uspostave NIPP-a biti još više prisutan, te se nadamo da ćemo opravdati jedan od mnogih pozitivnih komentara i ostati „prekrasna sinergija različitih struka“.

Zbornik radova Dana IPP-a 2015 objavljen je u digitalnom obliku na sljedećoj poveznici.

Slika prikazuje zajedničku fotografiju mnoštva učesnika konferencije "Dani IPP-a 2015".