UN predviđa nove trendove u geoprostornoj domeni

Inicijativa UN (UN-GGIM) ima za cilj igrati vodeću ulogu u postavljanju okvira za razvoj globalnih geoprostornih informacija te za promicanje njihove uporabe kod rješavanja ključnih izazova na globalnoj razini. Također pruža forum za suradnju i koordinaciju između zemalja članica te zemalja članica i međunarodnih organizacija.

Ova inicijativa je u prosincu 2015-te godine objavila drugo izdanje izvješća pod nazivom „Budući trendovi u upravljanju geoprostornim informacijama: vizija 5 do 10 godina.“ Prvo izdanje iste publikacije objavljeno je 2011-te godine.

Izvješće predstavlja mišljenja vodećih stručnjaka iz geoprostorne domene o budućem razvoju područja. U istom se daje strategijski pogled na geoprostornu domenu te tehnološke i društvene trendove koji će utjecati na geoprostorni sektor u sljedećih 5 do 10 godina.

Novi trendovi koji su uključeni u izvješće su pametni gradovi, umjetna inteligencija, unutarnje pozicioniranje i kartiranje, integrirane statističke i geoprostorne informacije.
Izvješće za 2016-tu ima za cilj pokazati svim zemljama i vladama da je lokacija bitna, da su geoprostorne informacije sastavni dio zemlje, grada i da će ulaganje u geoprostorne informacije generirati povrat koji je puno veći od uloženoga.

Više o UN GGIM možete pogledati na njihovim službenim stranicama.