Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

8. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dani IPP-a 2016"

Osma u nizu konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP-a 2016, održana je 24. i 25. studenog na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 170 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Dani IPP-a sastojali su se od radionice posvećene Lokalnim promotorima NIPP-a koja je održana prvog dana i centralnog dijela konferencije „8. NIPP i INSPIRE dan“ koji je održan 25. studenog u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.
 
Slika prikazuje zajedničku fotografiju mnoštva učesnika konferencije "Dani IPP-a 2016".

Lokalne promotore prilikom otvaranja radionice u uvodnom dijelu pozdravio je zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić. Na radionici je prisustvovalo 19 lokalnih promotora NIPP-a, koji će u okviru svojih zajednica imati ulogu osoba za kontakt za pitanja vezana za NIPP.

U okviru radionice prezentirana su osnovna znanja o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka. Opisan je postupak postanka subjektom NIPP-a, održavanje Registara NIPP-a, Kataloga metapodataka te je dan pregled mrežnih usluga. Lokalni promotori imali su priliku i praktično koristiti aplikaciju Registri NIPP-a kao i Geoportal NIPP-a, odnosno njegove usluge pregleda, pretraživanja i preuzimanja.
 
Slika prikazuje održanu radionicu i praktičan rad voditelja radionice s lokalnim promotorima.

Drugi dan konferencije održan je „8. NIPP i INSPIRE dan“ gdje je prisutne pozdravila načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, Državne geodetske uprave, mr. sc. Ljerka Marić, prof. dr. sc. Damir Medak, dekan Geodetskog fakulteta, dr. sc. Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave te Igor Čižmek, pomoćnik ministar za prostorno uređenje, pravne poslove i programe Europske unije pri Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja koji je i službeno otvorio „8. NIPP i INSPIRE dan“.

Ugođaj otvaranja svojim nastupom upotpunili su mladi talenti glazbene škole „Elly Bašić“ izvođenjem dvije kompozicije na gitari.

Na početku konferencije imali smo priliku poslušati dva pozvana predavača: Vladu Cetla iz Zajedničkog istraživačkog centra EK (JRC) te Tomaža Peteka iz Geodetske i kartografske uprave Republike Slovenije. Vlado Cetl u svom izlaganju dao je pregled trenutnog statusa i budućih aktivnosti INSPIRE-a te je istaknuo preporuke kako prevladati postojeće nedostatke u implementaciji INSPIRE-a. Tomaž Petek iznio je pregled statusa i aktivnosti koje Geodetska i kartografska uprave Republike Slovenije provodi u okviru implementacije INSPIRE-a u Sloveniji te izazove koji se pojavljuju u njihovom radu.
 
Slika prikazuje jedno od održanih predavanja.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol naslova „NIPP jučer, danas, sutra“ kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP u Državnoj geodetskoj upravi. Sudionici okruglog stola bili su: T. Petek, Geodetska i kartografska uprava Republike Slovenije, V. Cetl, Zajednički istraživački centar EK, I. Čižmek, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Lj. Marić, Državna geodetska uprava, D. Šiško, Grad Zagreb te T. Pušelj Ostroški, Hrvatska udruga poslodavca. Tijekom okruglog stola sudionici su se dotakli statusa INSPIRE-a u Hrvatskoj te istaknuli zadovoljstvo provođenjem direktive, ali potrebu i želju za uključivanjem više institucija u NIPP te time i poboljšanjem primjene i korisnosti NIPP-a. V. Cetl istaknuo je kao glavni cilj daljnjeg razvoja NIPP-a povećanje koristi od infrastruktura prostornih podataka za subjekte NIPP-a, dok je D. Šiško naveo nužnost upoznavanja javnosti sa konceptom pametnih gradova i njegove veze sa IPP-om. Pomoćnik ministra I. Čižmek smatra kako je INSPIRE kompleksan i teško razumljiv javnosti te kako je potrebno nastaviti širiti svijest o NIPP-u te o infrastrukturama prostornih podataka učiti sve uzraste. Lj. Marić predlaže razvoj poslovnog modela na nacionalnoj razini što bi olakšalo i ubrzalo provođenje INSPIRE direktive i razvoj Nacionalne infrastrukture prostornih podataka.
 
Slika prikazuje moderatora T. Cicelija i sudionike održanog okruglog stola pod nazivom "NIPP jučer, danas, sutra" T. Peteka, V. Cetla, I. Čižmeka, Lj. Marić, D. Šiška i T. Pušelj Ostroški.

U nastavku konferencije imali smo priliku poslušati 11 prezentacija raspoređenih kroz dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od statusa na IPP-a na lokalnoj razini, pregleda projekata raznih infrastruktura prostornih podataka, ideje i realizacije projekta pametnih gradova, primjera primjene GIS-a te prezentaciju otvorenih podataka geodetske tehničke škole koja je prikazala niz radova učenika škole i njihova interesa za korištenjem prostornih podataka.

Interes za konferenciju iz godine u godinu kontinuirano raste što je indirektni pokazatelj prepoznatljivosti važnosti problematika vezanih za uspostavu i razvoj IPP-ova neovisno od razina; lokalnih, regionalnih, nacionalnih ili globalnih, na kojima se dešavaju. Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i nadasve korisni s nadom da ćemo se sljedeće godine okupiti u još većem broju uz još zanimljivih tema i predavanja na temu prostornih podataka.
 
PROGRAM 8. NIPP i INSPIRE dana
VRIJEME AUTORI I NASLOVI PREDAVANJA FORMAT
09:00–09:45 Otvaranje  
09:45–10:45 V. Cetl: INSPIRE - trenutni status i buduće aktivnosti
T. Petek: Infrastruktura za prostorne informacije i politika
razmjene podataka u Sloveniji
PDF
PDF
 
10:45–11:15 Zajednička fotografija
Pauza za kavu
 
11:15–12:45 OKRUGLI STOL; NIPP jučer, danas, sutra

Moderator:
Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP

Sudionici:
Tomaž Petek, Geodetska i kartografska uprava Republike Slovenije
Vlado Cetl, European Commission DG Joint Research Centre
Igor Čižmek, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
Danko Markovinović, Državna geodetska uprava
Darko Šiško, Grad Zagreb
Tanja Pušelj Ostroški, Hrvatska udruga poslodavca
PDF







 
12:45–13:45 Pauza za ručak  
  I. sesija  
13:45–15:15 S. Marasović, Ž. Hećimović, J. Crompvoets: Rezultati ankete
o stanju lokalne infrastrukture prostornih podataka u gradovima
Republike Hrvatske
V. Poslončec-Petrić: BESTSDI – regionalni ERASMUS+ IPP projekt
J. Lisjak, V. Cetl: Dobrovoljne geoinformacije za dogradnju
infrastrukture prostornih podataka
D. Divjak, T. Ciceli, I. Mitton, Z. Štefan: Registar geografskih
imena – tri godine od prve implementacije INSPIRE-a u Hrvatskoj
I. Majstorović, Ž. Stepan, A. Rigo: Podaci za potrebe izrade
Nacionalnog prometnog modela za Republiku Hrvatsku
M. Miler, D. Medak, F. Peručić: GIS u funkciji pametnog grada
PDF


PDF
PDF

PDF

PDF

PDF
15:15–15:30 Pauza za kavu  
  II. sesija  
15:30–16:45 I. Skender, G. Vukšić, V. Gavrilović: Primjeri primjene GIS-a
u oblaku korištenjem platforme ArcGIS
J. Pezo, M. Škvorc, T. Obad: Novi Geoportal i mrežne
usluge Albanske državne uprave za prostorne podatke (ASIG)
M. Hrastovski, S. Mihalić Arbanas, S. Bernat: Identifikacija
pokretača poplava u Gradu Zagrebu – analiza  oborinskih
događaja 2013. i 2014. godine
R. Medan: Otvoreni podaci u Geodetskoj tehničkoj školi
S. Buhin, V. Poslončec-Petrić: Primjena web servisa u
prostornom planiranju
PDF

PDF

PDF


PDF
PDF
 
16:45–17:00 Zatvaranje