Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

10. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije "Dani IPP-a 2018."

Dana 27. i 28. rujna 2018. godine održana je konferencija Dani IPP-a 2018. i 14. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave, Hrvatskog kartografskog društva i Geodetskog fakulteta.
 
Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a konferenciju je otvorio izaslanik Ureda Predsjednice, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost g. Vlado Galić koji je u svom govoru naglasio da zbog svoje temeljne vrijednosti, prostorne podatke trebaju gotove sve gospodarske grane i znanstvene institucije, kao i pojedinci, a upravljanje prostornim podacima, njihova razmjena i korištenje čine jednu od osnova razvoja društva.
 
Slika prikazuje sudionike konferencije "Dani IPP-a 2018" održane u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 
Pozdravne govore, ispred 250 prisutnih sudionika, održali su načelnica Sektora za IPP u Državnoj geodetskoj upravi, mr. sc. Ljerka Marić, predsjednik Hrvatskog kartografskog društva i predsjednik organizacijskog odbora konferencije, prof. emer. Miljenko Lapaine, dekan Geodetskog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Medak, glavni tajnik Međunarodnog kartografskog udruženja, prof. Laszlo Zentai i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.
 
Nakon otvaranja održan je Okrugli stol kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP. Sudionici Okruglog stola bili su: Jarmila Pezo, predsjednica Uprave IGEA IN2 Grupe, mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, g. Božo Zeba, iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, g. Mladen Majcen iz  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dr. sc. Vlado Cetl iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod.
 
Slika prikazuje sudionike održanog okruglog stola J. Pezo, Lj. Marić, B. Zeba, M. Majcena, V. Cetla i D. Šanteka.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave naglasio je pozitivne korake koje je Državna geodetska uprava poduzela kako bi ispunila zahtjeve koje je pred Republiku Hrvatsku stavila INSPIRE direktiva i njena implementacija.
Zajednički zaključak svih sudionika je da u NIPP-u svakako ima prostora za napredak i da će se ove tri godine, do 2021. godine, svi dionici NIPP-a morati potruditi kako bi se INSPIRE direktiva implementirala, s naglaskom na harmonizaciju podataka i razvoj mrežnih usluga.
 
Nakon Okruglog stola ravnatelj Državne geodetske uprave dodijelio je priznanja za doprinos u razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Republici Hrvatskoj mr. sc. Ljerki Marić i prof. dr. sc. Željku Bačiću s Geodetskog fakulteta.
 
Drugi dio konferencije obilježile su dvije sesije predavanja u kojima smo između ostaloga mogli čuti  o godišnjem praćenju prostornih podataka prijavljenih u NIPP, zatim čime se bavi Radna skupina za tehničke standarde te iskustva BESTSDI projekta. Druga sesija bila je zanimljiva po svom odmaku od klasičnih NIPP tema, pa smo čuli zanimljivosti na temu virtualne stvarnosti i o podacima OpenStreetMapa.
 
Slika prikazuje zajednički fotografiju učesnika konferencije "Dani IPP-a 2018.".
 
Drugi dan konferencije održana je 14. međunarodna konferencija o geoinformacijama i kartografiji s temama iz domene IPP-a i geografskih imena.

Interes za konferenciju iz godine u godinu kontinuirano raste što je indirektni pokazatelj prepoznatljivosti problematika vezanih za uspostavu i razvoj IPP-ova. Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i korisni.

Konferencija Dani IPP-a 2018. sufinancirana je iz Europskog socijalnog fonda.​​

 
PROGRAM 10. NIPP i INSPIRE dana
VRIJEME AUTORI I NASLOVI PREDAVANJA FORMAT
10:00–11:00 Otvaranje  
11:00–12:00 V. Cetl: INSPIRE trenutni status i buduće aktivnosti
P. Kane: EuroSDR in a nutshell
PDF
PDF
12:00–12:30 Zajednička fotografija
Pauza za kavu
 
12:30–14:00 OKRUGLI STOL: NIPP; možemo li bolje?

Moderator:
Mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP

Sudionici:
Božo Zeba, Središnji ured za razvoj digitalnog društva
Dr. sc. Damir Šantek, Državna geodetska uprava​
Doc. dr. sc. Milan Rezo, predsjednik Vijeća NIPP-a
Mladen Majcen, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i
ruralnom razvoju
Dr. sc. Vlado Cetl, Zajednički istraživački centar Europske komisije
Jarmila Pezo, IGEA, IN2 grupa
Mr. sc. Ljerka Marić, Državna geodetska uprava
PDF









 
14:00–15:00 Pauza za ručak  
  I. sesija  
15:00–16:00
I. Gašparović, mr. sc. T. Rodin, mr. sc. T. Ciceli:
Uspostava NIPP-a u provedbi INSPIRE direktive iz perspektive
godišnjeg praćenja
D. Racić, T. Pavić, S. Cvitković, M. Škvorc, I. Skender, D. Bračun,
D. Boto, G. Strinić, Z. Luša, I. Gašparović, mr. sc. D. Divjak:

Što radi radna skupina za tehničke standarde NIPP-a?
Prof. dr. sc. Ž. Bačić, dr. sc. J. Crompvoets, 
doc. dr. sc. V. Poslončec Petrić:
 Komunikacija i edukacija – bitni
aspekti izgradnje IPP-a – iskustva BESTSDI projekta
Dr. sc. H. Matijević, M. Škvorc: Sustav za upravljanje izradom i
korištenjem OGC usluga
PDF


PDF


PDF


PDF
 
16:00–16:15 Pauza za kavu  
  II. sesija  
16:15–17:00 S. Marasović, dr. sc. V. Poslončec Petrić, dr. sc. J. Crompvoets:
Pilot projekt implementacije webGIS rješenja u grad Sinj 
M. Turković: Prostorni podaci u proširenoj stvarnosti
H. Bogner: OpenStreetMap u upotrebi
PDF

PDF
PDF
17:00–17:15 Zatvaranje