Završna konferencija regionalnog INSPIRATION projekta - Spatial Data Infrastructure in the Western Balkan

Zadnji regionalni događaj u okviru INSPIRATION projekta – Europska INSPIRATION konferencija, održao se u Sarajevu 5. i 6. studenoga 2013. godine u Hotelu Europa u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Konferenciju je otvorio je i uvodnim govorom pozdravio izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gosp. Mate Bandur.
Predstavnici svih zemalja regije (Albanija, Crna Gora, BJR Makedonija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo ), čije su nacionalne institucije za državnu izmjeru i katastar sudjelovale u ovom projektu, prije same konferencije potpisali su Memorandum o razumijevanju i regionalnoj suradnji.

Sa željom za zajedničkom, regionalnom, suradnjom u području infrastruktura prostornih podataka (IPP), svi sudionici su suglasni da su polazišne točke za suradnju sljedeće: Ravnatelj Državne geodetske uprave, gosp. Danko Markovinović tijekom konferencije iskoristio je priliku za najavu projekta koji  predstavlja nastavak INSPIRATION projekta, a koji će biti   financiran iz sredstava Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj (SIDA; Swedish International Devalopment  Cooperation Agency). Tijekom najave prezentiran je i zbornik sa Dana IPP 2013 (dostupan i za preuzimanje u digitalnom obliku)

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove  iskoristila je priliku za javno predstavljanje vlastitog geoportala (dostupan na slijedećoj vezi http://www.katastar.ba/geoportal) kojeg je u rad svečano pustio premijer Vlade Federacije BiH gosp. Nermin Nikšić.

U okviru konferencije organiziran je i okrugli stol na temu IPP u regiji, iskustava u uspostavi kao i daljnjim koracima. Gosti okruglog stola bili su predstavnik Europske unije  g. Hugo de Grof, Regionalnog odbora za suradnju gđa Dragica Đurica, makedonske Agencije za katastar  gđa Sonja Dimova i predstavnik Državne geodetske uprave  g. Tomislav Ciceli.