Održana 3. sjednica Vijeća NIPP-a

U prostorijama Državne geodetske uprave, 15. veljače 2018. godine, održana je 3. sjednica 5. saziva Vijeća NIPP-a.

Sjednicom je predsjedavao dr. sc. Milan Rezo, pomoćnik Ministra graditeljstva za dozvole od državnog značaja koji je pozdravio okupljene i otvorio sjednicu. Okupljene je zatim pozdravio i zaželio im dobrodošlicu ravnatelj Državne geodetske uprave, ujedno i zamjenik predsjednika Vijeća NIPP-a, dr. sc. Damir Šantek.
 
Dnevni red sjednice jednoglasno je usvojen kao i zapisnik s prethodno održane sjednice.
 
Slika prikazuje članove Vijeća NIPP-a na 3. sjednici kojom je predsjedavao dr. sc. Milan Rezo, a održana je u prostorijama Državne geodetske uprave.
 
Vijeću je predstavljen prijedlog Izvješća o uspostavi NIPP-a za 2017. godinu koje se dostavlja Vladi Republike Hrvatske temeljem obaveza koje proizlaze iz Zakona o NIPP-u, a koje je sastavila Nacionalna kontaktna točka. U izvješću su navedene osnovne aktivnosti na uspostavi NIPP-a u 2017. godini, među kojima se svakako ističe usvajanje Strategije Nacionalne infrastrukture prostornih podataka 2020. (Strategija NIPP-a) i Strateškog plana Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za razdoblje 2017. – 2020. godine. (Strateški plan). U navedenom razdoblju održane su i radionice namijenjene subjektima NIPP-a, uspješno je organizirana konferencija Dani IPP-a 2017. za više od 200 sudionika, te je dostavljeno redovito Izvješće o praćenju provedbe INSPIRE-a za 2017. godinu u Hrvatskoj Europskoj Komisiji.

Također, raspravljalo se o Prijedlogu plana aktivnosti na uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za 2018. godinu. Navedene aktivnosti proizlaze iz Strateškog plana NIPP-a. Jedna od važnijih aktivnosti svakako je donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o NIPP-u, čiji prijedlog je jednoglasno prihvaćen na sjednici Sabora održanoj 14. veljače 2018. godine, te upućen predlagatelju na izradu Konačnog prijedloga zakona. Predsjednik Vijeća NIPP-a istaknuo je kako će u narednom razdoblju aktivnosti NIPP-a biti usmjerene na jedinice lokalne i regionalne samouprave.
 
Vijeće je imenovalo novog člana Odbora NIPP-a iz redova članova Vijeća, g. Darka Nekića umjesto dosadašnjeg člana g. Bernarda Gršića, koji je prelaskom na novu funkciju prestao biti član Vijeća, a time i član Odbora NIPP-a.
 
Usvojene su Odluke o osnivanju tri radne skupine NIPP-a:  
Na kraju sjednice, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, mr. sc. Ljerka Marić najavila je ovogodišnju 10. konferenciju Dani IPP-a 2018. koja će se održati 27. i 28. rujna, u Zagrebu.