16. NIPP radionica

Dana 10. listopada 2019. godine u prostorijama Državne geodetske uprave održana je 16. NIPP radionica pod nazivom „Državna geodetska uprava kao subjekt NIPP-a“. Radionici su prisustvovali djelatnici Državne geodetske uprave odgovorni za izvore prostornih podataka u nadležnosti Državne geodetske uprave.

Prisutne je pozdravila mr. sc. Ljerka Marić, a radionicu je otvorio mr. sc. Tomislav Ciceli koji je naglasio važnost Državne geodetske uprave kao subjekta NIPP-a. Krajnji cilj ove radionice, kao i svih drugih aktivnosti je da DGU postane primjer najbolje prakse u NIPP-u na način da svi prostorni podaci DGU budu opisani metapodacima i dostupni na geoportalu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka. Istaknuo je da DGU kao subjekt NIPP-a ima 76 različitih izvora, te da treba kontinuirano raditi na prijavi novih te održavanju postojećih zapisa u Katalog metapodataka.
 
Slika prikazuje Tomislava Cicelija i sudionike radionice tijekom otvaranja radionice održane u prostorijama Državne geodetske uprave.

U uvodnom predavanju dan je pregled i razvoj proizvoda NIPP-a, odnosno Kataloga metapodataka i Geoportala NIPP-a. Kroz dani je pregled naglašena važnost razvoja kvalitete u odnosu na prethodnu kvantitetu. Tako su postavljena tri cilja radionice :
  1. Evidentirati nove izvore u Registar izvora prostornih podataka NIPP-a i Katalog metapodataka
  2. Podignuti kvalitetu postojećih zapisa u Katalogu metapodataka
  3. Stvoriti nove zapise za mrežne usluge i podatke u Katalogu metapodataka
U nastavku radionice uslijedio je praktičan rad kroz prethodno navedene ciljeve uz voditeljicu praktičnog dijela radionice mr. sc. Tanju Rodin. Cilj praktičnog dijela radionice je bio podizanje kvalitete Državne geodetske uprave kao subjekta NIPP-a kroz praktičan rad s izvorima prostornih podataka.
 
Slika prikazuje sudionike radionice, djelatnike Državne geodetske uprave odgovorne za izvore prostornih podataka u nadležnosti Državne geodetske uprave.

Tako se prvi se dio praktičnog dijela radionice bavio podizanjem kvalitete kroz postupak prijave novih izvora prostornih podataka, dok je u drugom dijelu naglasak bio na usklađivanju podataka između Registra izvora prostornih podataka i Kataloga metapodataka. Sudionici radionice su praktično radili na unošenju novih podataka te kontroli postojećih podataka, tako da razvijeni izvori prostornih podataka u nadležnosti Državne geodetske uprave budu dostupni kroz Katalog metapodataka i Registar izvora prostornih podataka.

Državna geodetska uprava kao Nacionalna kontaktna točka nastavlja rad na podizanju svijesti o kvaliteti prijavljenih izvora prostornih podataka. Na ovu temu podizanja kvalitete prijavljenih izvora prostornih podataka održati će se još radionica kako bi se nastavio uspješan razvoj NIPP-a, a posebice razvoj izvora prostornih podataka koji su u nadležnosti Državne geodetske uprave.
 
PROGRAM 16. NIPP RADIONICE
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
10:00–10:10 Otvaranje radionice  
10:10–11:00 Tomislav Ciceli: Državna geodetska uprava kao subjekt NIPP-a PDF
11:00–12:20 Tanja Rodin: Prijava podataka Državne geodetske uprave u NIPP PDF
12:20 Završetak radionice