Prvi službeni rezultati satelitskih mjerenja pomaka na stalnim točkama geodetske osnove na potresom pogođenom području

U razdoblju od 4. do 28. siječnja 2021. godine na potresom pogođenom području, službenici Državne geodetske uprave obavili su pripremne radnje i precizna kontrolna satelitska (GNSS) mjerenja na području gradova Gline, Petrinje i Siska.

Na temelju dobivenih rezultata GNSS mjerenja, obavljena je analiza pomaka na stalnim točkama geodetske osnove. Analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju točke na području homogenog polja Petrinja i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 cm u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za homogeno polje Glina iznose 10 cm u smjeru sjeverozapada odnosno 10 cm u smjeru istoka za područje homogenog polja Sisak. Također, utvrđen je visinski pomak od 10 cm (spuštanje tla) za područje homogenog polja Glina.
 
Graf navodi vrijednosti pomaka na stalnim točkama geodetske osnove na području Petrinje, Siska i Gline.

Izvješće o analizi rezultata preciznih geodetskih mjerenja o pomicanju zemljine kore na potresom pogođenom području, kao i pregledne karte položajnih i visinskih pomaka možete preuzeti na poveznici.