Održane 22. i 23. NIPP radionica

Dana 10. i 11. veljače održane su 22. i 23. NIPP radionica kao posljednje iz prvog ciklusa radionica pod zajedničkim nazivom „Uključenje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka“. Radionice je organizirala Državna geodetska uprava putem virtualne platforme Microsoft Teams, u sklopu provedbe projekta „Jačanje kapaciteta za uspostavu NIPP-a“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.
 
Slika prikazuje dr. sc. Damira Šanteka prilikom otvaranja radionica iz novog ciklusa radionica pod zajedničkim nazivom "Uključenje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u NIPP

Radionice je otvorio dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, koji je tom prilikom istaknuo nedavna događanja, posebice na području Sisačko-moslavačke županije, koja su zorno pokazala potrebu za pravovremenim, ažurnim i točnim prostornim informacijama. Prisutne je pozdravila i mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, koja je istaknula važnost suradnje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao subjekata NIPP-a i Državne geodetske uprave kao Nacionalne kontaktne točke za NIPP.
 
Slika prikazuje moderatora Davora Kršulovića i predavača mr. sc. Tomislava Cicelija na NIPP radionici iz ciklusa radionica pod nazivom "Uključenje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u NIPP"

Uvodno predavanje je održao mr. sc. Tomislav Ciceli, nakon čega su uslijedila četiri predavanja koja su održale mr. sc. Tanja Rodin i dr. sc. Iva Gašparović. Cilj ovih predavanja je bio upoznavanje s Nacionalnom infrastrukturom prostornih podataka, njenom svrhom, prednostima, ali i obvezama definiranima u Zakonu o NIPP-u (NN 56/13, 52/18, 50/20).

Slika prikazuje mr. sc. Tanju Rodin prilikom držanja predavanja na NIPP radionici iz ciklusa radionica pod nazivom "Uključenje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u NIPP"

Slika prikazuje moderatora Davora Kršulovića i predavačicu dr. sc. Ivu Gašparović prilikom održavanja NIPP radionice iz ciklusa radionica pod nazivom "Uključenje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u NIPP"

Sastavni dio radionica bila je interakcija sa sudionicima, ostvarena kroz kratki upitnik, koji je bio usmjeren na izvore prostornih podataka u nadležnosti jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, kao i na razumijevanje osnova NIPP-a.

Prema dobivenim odgovorima velik dio predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave se do sad nije susreo s NIPP-om, čime je potvrđena potreba provedbe navedenog projekta i podizanje razine znanja o NIPP-u na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
 
Prikaz odgovora sudionika na 22. NIPP radionici Slika prikazuje odgovore sudionika 22. NIPP radionice na drugo pitanje iz upitnika. Odgovori pokazuju da se 56% sudionika u dosadašnjem radu nije susrelo s NIPP-om
Prikaz odgovora sudionika na 23. NIPP radionici Slika prikazuje odgovore sudionika 23. NIPP radionice na drugo pitanje iz upitnika. Odgovori pokazuju da se 66,7% sudionika u dosadašnjem radu nije susrelo s NIPP-om

Državna geodetska uprava planira održavanje dodatnih radionica u okviru provedbe ovog projekta za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom ciklusu radionica, ali i novih radionica koje će biti usmjerene na praktičan rad.
Slika prikazuje ESF lentu koja sadrži logo Europske unije, Europskih strukturnih i investicijskih fondova i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali