Najava online INSPIRE konferencije 2021

14. INSPIRE konferencija 2021. pod nazivom „Prema zajedničkom europskom podatkovnom prostoru europskog zelenog plana za okoliš i održivost“ održati će se razdoblju od 25. do 29. listopada 2021. kao online konferencija.

Glavna je tema INSPIRE konferencije 2021 prilagodba i iskoristivost INSPIRE-a u svrhu ostvarivanja Zajedničkog podatkovnog prostora Europske unije sa zelenim otvorenim podacima i Europskog zelenog plana.
 
Slika prikazuje naslovnu stranu mrežnih stranica konferencije INSPIRE 2021

U tri dana konferencije kroz 12 sesija biti će obuhvaćena i obrađena tri smjera razvoja INSPIRE-a. Prvi od njih pod nazivom „Politički putokaz – zeleni podaci za sve“ osvrnuti će se na dosadašnju implementaciju INSPIRE-a i glavne nalaze ocjene Direktive INSPIRE. Sljedeći smjer u nizu je „Zeleni podaci“, koji će kroz svoje sesije pružiti pregled najnovijih razvoja koji se odnose na nove vrste podataka koje prikupljaju građani i razni senzori, kao i napretke u elektroničkom izvještavanju i upravljanju statističkim podacima te upotrebu ciljeva održivog razvoja. Treći smjer obuhvatiti će sesije pod zajedničkim nazivom „Arhitektonski putokaz“ koje će sadržavati pregled novih tehnologija i njihov utjecaj na promjenu tradicionalnih infrastruktura prostornih podataka (IPP) prema podatkovnim prostorima.
 
Slika prikazuje organizatore konferencije INSPIRE 2021

Organizatori ovogodišnje INSPIRE konferencije su predstavnici Glavne uprave Europske komisije za okoliš, kao i predstavnici Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije te predstavnik Europske agencije za okoliš.

Prijave će biti otvorene od 15. rujna 2021. godine, a više o konferenciji možete saznati na poveznici.