Održana šesta sjednica Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka

Dana 7. travnja 2022. godine održana je, u Državnoj geodetskoj upravi, šesta sjednica sedmog saziva Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP-a).
 
Slika prikazuje članove Vijeća NIPP-a
 
Predsjednik Vijeća NIPP-a, dr. sc. Damir Šantek i Zamjenica predsjednika Vijeća NIPP-a mr. sc. Ljerka Marić izvijestili su članove Vijeća NIPP-a i ostale nazočne o Izvješću o aktivnostima na uspostavi, održavanju i razvoju NIPP-a za 2021. g. (Izvješće). Naglašeno je da su ostvareni odlični rezultati na razvoju NIPP-a u Republici Hrvatskoj. Broj novih subjekata koji su aktivno uključeni u prezentiranje svojih podataka putem Geoportala NIPP-a porastao je za 64%, dok je broj novih izvora prostorni podataka dostupnih za pretraživanje porastao za 72% u odnosu na 2020. godinu. Razina interoperabilnosti je mjerljivo porasla, što se očituje u čak 65% novih mrežnih usluga na Geoportalu NIPP-a u odnosu na 2020. godinu. Također, Predsjednik Vijeća je obavijestio da je navedeno Izvješće upućeno Vladi Republike Hrvatske na prihvaćanje.
 
Slika prikazuje članove Vijeća NIPP-a
 
Na sjednici Vijeća NIPP-a jednoglasno je usvojen Plan aktivnosti na uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za 2022. g., s naglaskom na zakonodavne mjere, jačanje kapaciteta i širenje svijesti o NIPP-u, tehničke mjere te rad tijela NIPP-a i Nacionalne kontaktne točke.