Infrastrukture prostornih podataka najvažniji izazov u korištenju prostornih tehnologija

Različiti geoprostorni softveri i tehnologije koji su danas dostupni na tržištu koriste se ne samo od strane profesionalaca nego i od strane običnih osoba. Časopis Geospatial World napravio je četveromjesečno online istraživanje na više od 650 čitatelja časopisa. Istraživanje je provedeno kako bi se dobilo šire razumijevanje upotrebe geoprostorne tehnologije, dostupnosti i iskoristivosti prostornih podataka, dinamike programskih rješenja i računala, te izazova s kojima se susreću korisnici diljem svijeta. Ne iznenađuju rezultati u kojima je GIS globalno najčešće korištena tehnologija uz GNSS i satelitsko daljinsko istraživanje koji ga slijede na drugoj i trećoj poziciji. Dostupnost geoprostornih podataka, koja je do nedavno izazivala zabrinutost, nije više problem diljem svijeta zahvaljujući porastu senzora.

Slika prikazuje trendove korištenja tehnologija u EUropi iz koje je vidljivo da GIS zauzima prvo mjesto.

Podaci su srž geoprostorne tehnologije. Tijekom proteklih godina, niža razina svjesnosti o geoprostornim tehnologijama bile su pripisani nedostatku podataka. No ta se slika promijenila!

Slika prikazuje dostupnost podataka po kontinentima.

Izazovi kojima obiluje geoprostorna industrija utječu na veću upotrebu i svestranost aplikacija. Kada su čitatelji upitani o kritičnim faktorima koji zahtijevaju pozornost u njihovim zemljama, skoro 80% naglasilo je da su infrastrukture prostornih podataka te kojima se mora posvetiti hitna pozornost. Usvajanje novih tehnologija prepoznat je kao sljedeći bitan faktor.

Slika prikazuje izazove u geoprostornoj industriji.

Kompletan uvid u istraživanje dostupan je na http://geospatialworld.net/uploads/magazine/February-2015-Geospatial-World-Magazine/files/9.html.