5. NIPP i INSPIRE dan u sklopu "SDI Days 2013" konferencije

U Šibeniku su se 26. i 27. rujna 2013. godine održali 5. NIPP i INSPIRE dani. Motivirani velikim interesom na prošlim konferencijama i željom da se unaprijedi znanje o infrastrukturi za prostorne podatke, i ove godine ugostili smo veliki broj stranih i domaćih predavača u prekrasnom ambijentu hotelskog kompleksa Solaris.

Prvi dan obilježila je znanstvena radionica na temu „INSPIRE i integrirano upravljanje zemljištem i vodama“ u organizaciji JRC-a. Naglasak je stavljen na integraciju prostornih podataka povezanih s vodama.

Drugi dan je bio posvećen 5-om NIPP i INSPIRE danu gdje smo imali priliku čuti kakvo je trenutno stanje s prostornim podacima kod nas, ali u zemljama regije, koja su prava i obaveze s obzirom na ulazak u Europsku Uniju, prikazana su neka IT rješenja, a raspravljalo se i o pravnim pitanjima koje je potrebno zadovoljiti.
Slika prikazuje jedno od održanih 30 predavanja u sklopu 5. NIPP i INSPIRE dana.
30 predavanja na engleskom jeziku slušalo je 110 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Italije, Makedonije i Bugarske koji su aktivno sudjelovali u diskusijama. Zbornik svih radova objavljen je među Publikacijama na našem webu u PDF formatu, tako da i vi koji niste sudjelovali ovom događanju možete dobiti uvid u stanje infrastrukture prostornih podataka u Republici Hrvatskoj ali i u regiji.

Organizatori ovog skupa bili su Joint Research Centre – Institut za održivost i okoliš, Državna geodetska uprava i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i nadasve korisni svima koji su svojom djelatnošću vezani za područje NIPP-a, INSPIRE-a i infrastruktura prostornih podataka.

Zbornik radova Dana IPP-a 2013 dostupan je u digitalnom obliku na našim stranicama.
 
Slika prikazuje zajedničku fotografiju učesnika "SDI Days 2012" konferencije.