Održana 26. NIPP radionica

U okviru provedbe projekta „Povećanje dostupnosti prostornih podataka NIPP-a putem e-usluga“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Državna geodetska uprava je organizirala 26. NIPP radionicu održanu u razdoblju 10.-11. ožujka 2021. u suradnji s tvrtkom Multisoft, putem Zoom mrežne platforme. Ova radionica pod nazivom „Edukacija za potrebe harmonizacije podataka koristeći FME“ bila je namijenjena odabranim subjektima NIPP-a i djelatnicima Državne geodetske uprave.
Logo projekta "Povećanje dostupnosti prostornih podataka NIPP-a putem e-usluga".
Za potrebe navedenog projekta Državna geodetska uprava je nabavila FME (Feature Manipulation Engine) programsko rješenje za harmonizaciju podataka koje se sastoji od FME Desktop rješenja i serverskog rješenja. Više o FME programskom rješenju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Osnovna svrha 26. NIPP radionice bila je upoznavanje i edukacija sudionika za rad s navedenim FME programskim rješenjem, kako bi po završetku radionice mogli samostalno izvršiti harmonizaciju prostornih podataka iz svoje nadležnosti sukladno INSPIRE modelima. Završni rezultat ove radionice bilo je stvaranje GML dokumenata harmoniziranih podataka za svaku instituciju, koji se kreira u procesu rada kroz FME na osnovu zadanih atributa i njihovih parametara, te pridruženih radnji, bez samog kodiranja GML dokumenta.

Dvodnevnu edukaciju u zajedničkoj organizaciji DGU-a i tvrtke Multisoft vodio je predavač Sören Dupke, a radionicu je otvorila mr. sc. Tanja Rodin, voditeljica Odjela za interoperabilnost NIPP-a. Sudionici radionice su imali priliku sudjelovati na predavanjima o INSPIRE modelima podataka i mapiranju podataka, INSPIRE Solution Pack-u – rješenju za podršku procesu mapiranja podataka prema INSPIRE-u, te o općim informacijama o pisanju GML-a koristeći FME i INSPIRE Solution Pack. Prikazano je nekoliko uvodnih primjera za kreiranje rješenja FME Desktop programskim rješenjem, a u nastavku radionice su sudionici radili s prostornim podacima njihovih institucija kako bi kreirali harmonizirane GML datoteke.
 
Slika prikazuje djelatnike Državne geodetske uprave na održanoj 26. NIPP radionici

Održavanje radionice sufinancirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), sukladno Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KK.02.2.1.01.0016 „Povećanje dostupnosti prostornih podataka NIPP-a putem e-usluga“.
 
Lenta Europske unije, Republike Hrvatske - Državne geodetske uprave, Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.