Održana 7. NIPP radionica na temu "Harmonizacija podataka prema INSPIRE-u"

23.04.2015. godine u dvorani Ministarstva uprave održana je 7. NIPP radionica na temu Harmonizacija podataka prema INSPIRE-u kojoj je prisustvovalo 35 učesnika, predstavnika 20 institucija, subjekata NIPP-a.
Okupljene je pozdravio zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić te je tom prilikom naglasio  važnost infrastruktura prostornih podataka i obaveza koje Hrvatska ima prema Europskoj Komisiji.

Slika prikazuje V. Majetića, Lj. Marić, T. Cicelija i V Cetla prilikom pozdravnog govora zamjenika ravnatelja Državne geodetske uprave V. Majetića.

Načelnica Sektora IPP-a gđa. Marić otvorila je radionicu i ukratko sudionike upoznala s netom završenim projektom „NIPP specifikacija za transformacije prema INSPIRE“ koji je Državna geodetska uprava sklopila s Geodetskim fakultetom u Zagrebu.
Tomislav Ciceli iz Nacionalne kontaktne točke, u uvodnom je dijelu naglasio vremenski okvir provedbe INSPIRE Direktive kao temeljni motiv za realizaciju ove radionice, a prema kojem smo kao država članica Europske unije obavezni postupati.
Projekt je predstavio njegov voditelj izv.prof. dr.sc. Vlado Cetl koji je realiziran zajedno sa suradnicima; dr.sc. Hrvojem Tomićem, mr. sc. Draganom Divjakom, Sašom Vranić, dipl. ing. geod. i Goranom Jurakićem, dipl. ing. geod.  

Slika prikazuje sudionike radionice, 35 učesnika, predstavnika 20 institucija, subjekata NIPP-a tijekom prezentacije.

U uvodnom predavanju sudionici su se upoznali sa osnovama harmonizacije podataka i postupcima koji se očekuju od strane subjekata NIPP-a. Više puta je naglašena važnost subjekata koja proizlazi iz poznavanja svojih modela podataka.
U daljnjim predavanjima smo upoznali komercijalno (FME) i slobodno (HALE) programsko rješenja koja se nude na tržištu za transformaciju podataka iz jednog modela u drugi (INSPIRE) model, te o prednostima i manama jednog i drugog rješenja.
Kroz završno predavanje imali smo priliku upoznati se s Validacijama i testiranjima usklađenosti s INSPIRE-om i trenutnom situacijom  po tom pitanju.

Slika prikazuje sudionike 7. NIPP radionice održane u prostorijama Ministarstva uprave.

U nastavku slijedi tablica s programom radionice i PDF-ovima održanih prezentacija, te Tehničkog izvješća projekta "NIPP specifikacija za transformacije prema INSPIRE-u".

PROGRAM 7. NIPP radionice
VRIJEME NASLOV PREDAVANJA FORMAT
09:00 Uvod (NKT) PDF
09:20 Harmonizacija podataka prema INSPIRE-u (V. Cetl) PDF
10:00 Transformacije podataka korištenjem FME softvera (H. Tomić) PDF
10:30 Pauza (kava)  
10:45 Transformacije podataka korištenjem HALE softvera (S. Vranić) PDF
11:15 INSPIRE Validation & Conformity testing (V.Cetl)  PDF
11:45 Diskusija  
12:00 Završetak radionice   
  Tehničko izvješće projekta "NIPP specifikacija za transformacije prema INSPIRE-u" PDF