U koju temu pripadaju moji prostorni podaci?

INSPIRE pokriva 34 teme prostornih podataka koje su raspoređene kroz 3 Aneksa. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska je preuzela obvezu preuzimanja INSPIRE direktive u svoje zakonodavstvo. Zakon o NIPP-u (NN 56/13) stupio je na snagu u svibnju 2013. godine i kroz taj Zakon definirano je 35 tema prostornih podataka (čl.9). Podaci o minski sumnjivim područjima je naziv teme koji je dodatno definiran kroz naš zakon i razlikuje se od INSPIRE direktive. U Zakonu o NIPP-u prostorni podaci raspoređeni su kroz 3 Skupine podataka: Skupina I, Skupina II i Skupina III. Definicije i opisi tema iz Skupina i i II mogu se pronaći na stranicama NIPP-a, dok su definicije i opisi tema za Skupinu III u pripremi, no mogu se naći u originalu na engleskom jeziku na web stranicama INSPIRE-a.

Vremenskim okvirom uspostave INSPIRE-a definirane su radnje koje se moraju uspostaviti do određenog datuma za svaku od 3 skupine prostornih podataka.

Subjekti NIPP-a su tijela javne vlasti koja u nadležnosti, odnosno u svom djelokrugu, imaju uspostavu ili održavanje prostornih podataka i koji prema Zakonu o NIPP-u moraju sudjelovati u njegovoj uspostavi. Jedan od prvih koraka subjekata je registrirati se u Registru subjekata NIPP-a, a drugi je registrirati prostorne podatke koje subjekt ima u svojoj nadležnosti u Registru izvora prostornih podataka NIPP-a.

Jedan od problema s kojim se subjekti susreću prilikom popunjavanja Registra izvora prostornih podatka je taj da ne znaju kojoj INSPIRE/NIPP temi ili temama pripadaju njihovi prostorni podaci. Kao pomoć u takvim situacijama INSPIRE je razvio interaktivnu platformu INSPIRE specifikacija podataka (INSPIRE Interactive Data Specifications) koju čine dvije aplikacije i koja podržava i pomaže subjektima prilikom implementacije INSPIRE-a.
Sljedeći korak je da slijedite upute koje su dane putem poveznica kako bi lakše definirali kojoj INSPIRE/NIPP temi pripadaju vaši prostorni podaci.
Nadamo se da smo vam ovim člankom pomogli, a za detaljnije informacije kontaktirajte nas na infonipp@dgu.hr.