1. NIPP i INSPIRE radionica

U Zagrebu je u organizaciji projekta INSPIRATION - Spatial Data Infrastructure in the Western Balkans i Državne geodetske uprave, u prostorima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja 21. i 22.studenog 2012. godine održana prva INSPIRE radionica u okviru navedenog projekta.

Radionici je prisustvovalo tridesetak predstavnika dionika Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP u daljnjem tekstu), koji su predstavljali i nosioce tema prostornih podataka koje proizlaze iz popisa tema Priloga I. i II. INSPIRE Direktive.

Radionicu je otvorila zamjenica ravnatelja Državne geodetske uprave mr.sc. Blaženka Mičević, te je tom prilikom naglasila važnost infrastrukture prostornih podataka i osvrnula se na novi Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka koji uskoro ide na izglasavanje Vladi RH. 
 
Slika prikazuje sudionike radionice održane u prostorima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojoj je prisustvovalo tridesetak predstavnika dionika NIPP-a.

Moderator radionice bio je dr. Fritz Kroiss, koji je ujedno i voditelj projekta INSPIRATION. Osim pregleda ciljeva i rezultata INSPIRATION projekta, sudionici su imali priliku čuti iskustva o provedbi INSPIRE direktive u zemljama članicama EU, Slovačkoj i Austriji, ali i trenutno stanje uspostava NIPP-a u Republici Hrvatskoj. Predstavljana su i iskustva institucija; Grada Zagreba, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Hrvatskih željeznica, Hrvatskog hidrografskog instituta i Državne geodetske uprave.

Ove institucije  su započele aktivnosti na usklađivanju podataka sa INSPIRE zahtjevima. Tijekom radionice posebna je tema bila i Open Data strategija, kao i licenciranje prostornih podataka u okviru INSPIRE-a, a ujedno su predstavljena i osnovna načela Public Sector Information Direktive.

U posebnoj sesiji sudionici su dobili uvid u Zakon o NIPP-u, koji predstavlja prenošenje INSPIRE Direktive, pregled nacionalnog profila metapodataka kao i osnovna načela suradnje i dijeljenje podataka kroz Sporazum o zajedničkom korištenju.
 
Slika prikazuje sudionike jedne od održanih sesija.
 
Tokom radionice održavale su se interaktivne sesije pitanja i odgovora što je pridonijelo upoznavanju ljudi koji će biti uključeni u implementaciju INSPIRE direktive, kao i u poslovne procese i modele svojih organizacija čime su se stvorili uvjeti za daljnju komunikaciju i suradnju. Radionica je zaključena raspravom tijekom koje su se rješavala pitanja i nedoumice sudionika radionice.

Materijali sa radionice su dostupni na našim stranicama, kao i na web stranicama projekta www.inspiration-westernbalkans.eu.

Kompletan popis izlaganja tijekom radionice i pripadajući materijali:

National Implementation of the INSPIRE Directive in Slovakia (Martin Koska)
 
21. 11. 2012.
10:00
Registration and welcome coffee
10:30 Opening by Mr. Kroiss and B. Mičević (SGA Deputy Director)  
10:40 The INSPIRE Directive - General overview (Christian Ansorge) PDF
11:00 NSDI/INSPIRE implementation in Croatia (Tomislav Ciceli) PDF
11:30 Overview of the main goals of the project, results and approach (Fritz Kroiss)
-Short report from from activity 1-3 (Fritz Kroiss, Ivica Skender & Christian
PDF
13:30 Question and answer - Interactive question #1  
14:30 National Implementation of the INSPIRE Directive in Slovakia (Martin Koska) PDF
15:30 Legal transposition of INSPIRE in Austria (Fritz Kroiss) PDF
16:30 Presentation and explanation new SDI law in general (Tomislav Ciceli) PDF
17:00 Presentation and explanation of Cooperation and Data Sharing section of Croatian  SDI law and  draft agreement (Marjana Zelic) PDF
17:30 Presentation of Croatian Metadata Profile (Željko Hećimović) PDF
22.11.2012.
9:00 National presentations  
City of zagreb (Darko Šiško) PDF
Croatian Railroads (Josip Lisjak) PDF
Croatian Hydrographic Institute (Mladen Sredlić) PDF
The State Institute for Nature Protection (Petra Štrbanec) PDF
State Geodetic Administration (Aida Čustović) PDF
11:00 Public Information Sector Directive (Fritz Kroiss) PDF
11:30 Licensing under INSPIRE (Martin Koska) PDF
12:00 Open Data Initiative (Christian Ansorge) PDF
12:30 Enforcement and implementation of licensing regarding SDI (Ivica Skender) PDF
14:30 Question & Answer – Interactive question #2
Reflection & discussion of questions from session #1
Questions & answers shall be published on the INSPIRATION web site
 
16:00 End of workshop