Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održana INSPIRE konferencija u Danskoj

Centralni događaj INSPIRE zajednice, godišnja konferencija održana, je od 16. do 20. 6. 2014. godine u Aalborgu, Danska. INSPIRE konferencija je jedinstven događaj koji okuplja koordinatore, korisnike, programere, dobavljače podataka i kreatore politika iz područja prostornih podataka na razini cijele Europske unije ali i šire.
 
Na konferenciji je sudjelovalo oko 500 sudionika. Tematske plenarne sjednice bile su fokusirane na doprinos, izazove i mogućnosti INSPIRE-a u odnosu na raspoloživost informacija kao podloge za dobro upravljanje i razvoj gospodarstva. Kako je INSPIRE završio jedan period u svom razvoju, Europska komisija provela je javno savjetovanje na temu provedbe INSPIRE direktive, kako bi donijeli odluku u kojem smjeru će se INSPIRE razvijati u narednom periodu, te je jedna od plenarnih sjednica bila posvećena evaluaciji rezultata savjetovanja.

U preostalom dijelu konferencije odvijao se cijeli niz paralelnih sesija, od INSPIRE treninga u organizaciji JRC-a, do sesija na teme vezane uz mrežne usluge, razmjenu, pristup  i korištenje podataka, kvalitetu web usluga, edukaciju i jačanje svijesti, INSPIRE u prostornom planiranju, zdravlju i zaštiti okoliša i dr. Tijekom ovogodišnje konferencije, pod nazivom "INSPIRE za upravljanje", održano je oko 30 radionica, 5 plenarnih sjednica i oko 200 prezentacija u obliku paralelnih sesija, poster-sesija i izložbi.

U okviru sesije „INSPIRE Tales from Implementation: From plan to practice“, ispred Nacionalne kontakt točke za NIPP i INSPIRE predstavljen je rad na temu Recent NSDI Capacity building and awareness raising measures in Croatia, u koautorstvu Tomislava Cicelia, Ljerke Marić, Željka Hećimovića i Danka Markovinovića.
 
Nakon cijele konferencije može se zaključiti da je Hrvatska po pitanju uspostave NIPP-a i provedbe INSPIRE direktive zadnjih godina ipak napravila veliki iskorak približivši se drugim članicama Europske unije.
 
Na kraju konferencije najavljena je i sljedeća INSPIRE konferencija koja će se po prvi put održati zajedno sa GeoSpatial World Forumom u Lisabonu.