Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održana 11. sjednica Vijeća Nipp-a

Dana 11. travnja 2014. godine u prostorijama Državne geodetske uprave održana je 11. sjednica Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP). Na sjednici je usvojeno Izvješće o uspostavi NIPP-a za 2013. godinu koje se sukladno Zakonom o NIPP-u (NN 56/13) dostavlja svake godine Vladi Republike Hrvatske.

Prošlu godinu obilježilo je donošenje  Zakona o NIPP-u čime je Hrvatska ušla u razdoblje provedbe INSPIRE direktive. Usvojen je Plan rada Vijeća za 2014. godinu. 

Za istaknuti je planiranu aktivnost uspostave geoportala NIPP-a sa svim funkcionalnostima, što će u konačnici značiti mogućnost pretraživanja, pregleda, preuzimanja i transformacije izvora prostornih podataka NIPP-a putem geoportala NIPP-a, ali i preko EU INSPIRE geoportala.

Usvojene su nove Specifikacije metapodataka NIPP-a v.2.1 usklađene s ažuriranim INSPIRE provedbenim pravilom za metapodatke od 29.10. 2013. Rješen je niz organizacijskig pitanja unutar tijela NIPP-a.

Nacionalna kontaktna točka istaknula je da smo kao zemlja članica Europske unije preuzeli obvezu pratiti INSPIRE vremenski plan provedbe, te da su sukladno tome subjekti NIPP-a trebali već uspostaviti minimalno uslugu pregledavanja prostornih podataka u svojoj nadležnosti, ali i usluge preuzimanja i transformacije istih. O navedenom, Nacionalna kontaktna točka ove godine po prvi put podnosi i redovito, godišnje izvješće Europskoj komisiji.