Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Usvojena Strategija Nacionalne infrastrukture prostornih podataka 2020. i Strateški plan Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za razdoblje 2017. - 2020.

Na 57. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 22.09.2017. ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek predstavio je Strategiju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka kao i Strateški plan Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za razdoblje 2017.-2020. Nakon izlaganja ista je jednoglasno i usvojena.

Nit vodilja same Strategija je vizija koja glasi Svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke“.

Misija svih nas, dionika NIPP-a, definirana je sljedećom izjavom: „Uspostaviti infrastrukturu koja putem standardiziranih mrežnih usluga osigurava prostorne podatke javnim institucijama, poslovnim subjektima, organizacijama i građanima.“  

Donošenjem ove Strategije pomaže se svim dionicima, primarno subjektima NIPP-a, kako bi se postignulo usklađivanje s europskom infrastrukturom za prostorne podatke definirane INSPIRE direktivom. Istom će se dodatno potencirati centraliziran pristup prostornim podatcima u sustavu državne uprave kroz geoportal NIPP-a, što će rezultirati većom učinkovitosti državne uprave u područjima koja su direktno ili indirektno vezana za prostorne podatke. Ispunjavanjem ciljeva strategije povećati će se broj do sada prisutnih prostornih podataka, primarno s regionalne i lokalne razine, gdje se i očekuje najveći broj novih subjekata NIPP-a. Istim načelom spriječit će se korištenje prostornih podataka koji nisu službeni, te samim time će se smanjiti rizik administrativnih postupaka, kao i rizik od nepravilnosti prilikom preuzimanja istih.
 
Strategija je pripremljena u Državnoj geodetskoj upravi, te je kroz radionice i savjetovanja usuglašena s dionicima NIPP-a, primarno subjektima.