Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka u saborskoj raspravi

Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravljali su 13. veljače u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka, kojeg je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na 77. sjednici održanoj 24. siječnja 2018. godine.

Prijedlogom zakona, kojeg je izradila Državna geodetska uprava, u potpunosti se usklađuje Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka s odredbama Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2007. o uspostavljanju infrastrukture za prostorne informacije u Europskoj zajednici (INSPIRE).

Državni tajnik Željko Uhlir predstavio je zastupnicima Hrvatskog sabora Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka te je naveo kako se predloženim zakonom uređuju opisi tema prostornih podataka (Skupina I, II i III), preciznije se definira Registar NIPP-a kao i njegov sadržaj te se detaljnije razrađuju ograničenja pristupa prostornim podacima putem mrežnih usluga.
 
Slika prikazuje zastupnike u Hrvatskom Saboru.

U saborskoj raspravi koja je trajala 50-ak minuta zastupnici su pozdravili donošenje predloženog zakona i istaknuli kako se će ovim Zakonom pitanje korištenja prostornih podataka na razini javne uprave učiniti transparentnim i učinkovitijim. Tijekom rasprave istaknuta je važnost prikupljanja informacija o prostornim podacima kako bi se isti lakše pronašli, koristili i učinili dostupnima svim korisnicima. Također, naglašena je potreba za uključenjem svih institucija, ali i jedinica regionalne te lokalne samouprave u provedbu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka te važnost harmonizacije prostornih podataka radi postizanja njihove interoperabilnosti.

Prijedlog Zakona u prvom čitanju jednoglasno je usvojen.