Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održana 14. NIPP radionica

Dana 29. studenoga 2018. godine u Državnoj geodetskoj upravi održana je 14. NIPP radionica za subjekte NIPP-a pod nazivom „Katalog metapodataka NIPP-a“. Na radionici je sudjelovalo 26 sudionika, predstavnika subjekata NIPP-a.
 
Primarna tema radionice je bila analiza kvalitete metapodataka koji su upisani u Katalog metapodataka NIPP-a te ispravljanje uočenih nepravilnosti kako bi se osigurala njihova usklađenost s INSPIRE provedbenim pravilima te ispravno prikazivanje na INSPIRE geoportalu.
 
Prisutne je pozdravio voditelj Službe za NIPP, mr. sc. Tomislav Ciceli koji je u uvodnom predavanju naglasio važnost kvalitete metapodataka iz perspektive svih dionika NIPP-a.
 
Slika prikazuje uvodno predavanje mr. sc. Tomislava Cicelija na održanoj 14. NIPP radionici za subjekte NIPP-a pod nazivom "Katalog metapodataka NIPP-a" u prostorijama Državne geodetske uprave.
 
Iduća prezentacija dr. sc. Ive Gašparović dala je pregled trenutnog statusa izvora prostornih podataka prijavljenih u Katalog metapodataka NIPP-a te uvid u novi INSPIRE geoportal, njegove mogućnosti i alate. Također, prikazane su nepravilnosti uslijed kojih se podaci prijavljeni u nacionalni katalog ne prikazuju ispravno na INSPIRE geoportalu.
 
Slika prikazuje prezentaciju dr. sc. Ive Gašparović održanu ispred 26 sudionika, predstavnika subjekata NIPP-a.
 
U nastavku radionice uslijedio je praktičan rad s Katalogom metapodataka NIPP-a i novim alatima INSPIRE geoportala. Primjenom INSPIRE Resource browsera sudionici radionice detektirali su nepravilnosti na metapodacima svojih institucija te su ih sukladno uputama uklonili. Tijekom praktičnog rada potaknuta je diskusija o načinu sprječavanja pojave nepravilnosti te različitih problema koje subjekti imaju u prijavi podataka.
 
Slika prikazuje sudionike radionice u praktičnom radu s Katalogom metapodataka NIPP-a i novim alatima INSPIRE geoportala.
 
Državna geodetska uprava u svojstvu Nacionalne kontaktne točke nastavlja aktivnosti vezane za uspostavu NIPP-a, stoga je i ova radionica bila na tom tragu. Tema vezana za podizanje kvalitete prijavljenih metapodataka svakako će se ponavljati kako bismo podigli svijest o važnosti redovitog ažuriranja metapodatka.