Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU)

Informacijski sustav prostornog uređenja podloga je na kojoj će se temeljiti sustav e-dozvole. U jednu cjelinu spojeni su Geoportal, Katastar i prostorni planovi što krajnjem korisniku tj. svakom građaninu omogućava jednostavan pristup informacijama o pravilima korištenja prostora. Za svaku će katastarsku česticu biti moguće vidjeti nalazi li se u građevinskom području ili izvan njega, kakva se građevina na njoj može graditi i slično.

Cilj koji se ovim sustavom želi postići je da sustav prostornog uređenja bude transparentan, svima dostupan te da se omogući jednostavan nadzor i kontrola svih procesa koji se u njemu događaju.

ISPU predstavlja primjer potencijala kojeg NIPP posjeduje: kombiniranje različitih izvora prostornih podataka iz različitih institucija za dobrobit građanina. Podaci do kojih građani mogu doći kroz web preglednik ISPU-a (https://ispu.mgipu.hr/) predstavljaju slijedeće teme INSPIRE direktive: Katastarske čestice, Zaštićena područja, Ortofotosnimke, Korištenje zemljišta, Komunalne i javne usluge, Prometne mreže.
 
Predstavljanje je održala ministrica Anka Mrak Taritaš i pomoćnik ministrice Danijel Meštrić.

Web preglednik dostupan je na stranici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.