Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Predano Izvješće o uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka

Državna geodetska uprava kao Nacionalna kontaktna točka (NKT) za INSPIRE predala je ovogodišnje Izvješće o uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) koje je svake tri godine, do 15. svibnja, dužna izraditi i predati Europskoj komisiji, temeljem Direktive INSPIRE i Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/13, 52/18).

Izvješće za 2019. godinu temelji se na akcijskom dokumentu (engl. Country fische) koji je proširen za aktivnosti i rezultate ostvarene u razdoblju od 2016. do 2019. godine.
 
Slika prikazuje razvoj NIPP-a od 2016. do 2019. godine, pri čemu je u 2016. godini 85 izvora prostornih podataka, od čega 49 mrežnih usluga, a u 2019. godini je 214 izvora prostornih podataka od čega je 100 mrežnih usluga.

U ovogodišnjem Izvješću, opisan je trogodišnji napredak NIPP-a i ostvareni rezultati koji se odnose na definiranje zakonodavnog okvira NIPP-a, koordinacijsku strukturu NIPP-a kao i na razvoj te korištenje infrastrukture prostornih podataka. Republika Hrvatska veliki je napredak zabilježila u broju identificiranih skupova prostornih podataka te broju razvijenih mrežnih usluga. Dostizanje interoperabilnosti podataka uključenih u NIPP bilježi sporiji napredak te su u ovom smjeru planirane buduće aktivnosti NKT-a.

Temeljem dostavljenog Izvješća, kao i ostalih aktivnosti kojima se određuje status i ostvareni napredak u implementaciji Direktive INSPIRE, Europske komisija procijeniti će napore koje Republika Hrvatska ulaže u uspostavu, održavanje i razvoj NIPP-a.