Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održana konferencija Dan IPP-a 2021.

Dana 20. listopada 2021. uspješno je održana konferencija Dan IPP-a 2021. u organizaciji Državne geodetske uprave.

Slika prikazuje zajedničku fotografiju sudionika konferencije Dan IPP-a 2021.

Ovogodišnja je konferencija kroz okrugli stol i održana predavanja predstavila značajne prekretnice u razvoju NIPP-a i INSPIRE-a, kao i njihove buduće primjene u svrhu izgradnje digitalnih blizanaca, korištenja visoko vrijednih prostornih podataka i Zelenog plana Europske Unije. Velik je naglasak stavljen na nove tehnologije prikupljanja i obrade prostornih podataka i njihova uloga u infrastrukturama prostornih podataka, a posebno su obrađene teme upravljanja prostornim podacima u kriznim situacijama.

Slika prikazuje dr. sc. Damira Šanteka, glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave prilikom otvaranja konferencije Dan IPP-a 2021.

12. NIPP i INSPIRE dan je započeo svečanim otvaranjem konferencije koju je otvorio dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave i predsjednik Vijeća NIPP-a, a prisutnima su se obratili i mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, Adrijan Jadro, predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije i Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove BIH i predsjednik Vijeća IPP-a BIH.

Konferencija Dan IPP-a 2021. je donijela pregršt novosti iz polja infrastruktura prostornih podataka, a jedna od važnijih je i najava mobilne aplikacije GeoHrvatska. Posebno je zanimljivo bilo pozvano predavanje prof. dr. sc. Josipa Faričića koje je na razumljiv i jasan način približilo problematiku geografskih imena kroz niz stvarnih primjera.

Slika prikazuje prof. dr. sc. Josipa Faričića prilikom držanja predavanja na konferenciji Dan IPP-a 2021.

Na okruglom stolu pod nazivom „NIPP; gdje smo danas?“, koji je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP, sudjelovali su Željko Obradović, direktor FGU BIH, prof. dr. sc. Vlado Cetl, redoviti profesor Sveučilišta Sjever, dr. sc. Darko Šiško, pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada u Gradu Zagrebu, mr. sc. Dragan Divjak, direktor tvrtke List informatika d.o.o. i dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave. Između navedenih vodećih stručnjaka iz zemlje i regije razvila se dojmljiva rasprava o nužnosti pravovremenih i točnih prostornih informacija, kao i o budućnosti INSPIRE-a i NIPP-a.

Slika prikazuje sudionike okruglog stola i moderatora mr. sc. Tomislava Cicelija na konferenciji Dan IPP-a 2021.

Održane su i dvije sesije koje su sadržavale brojna predavanja vezana za NIPP i prostorne podatke, a po završetku konferencije sudionici su izrazili zadovoljstvo konferencijom u pogledu značajnosti dobivenih informacija, kao i dinamike kojom su se odvijale aktivnosti na 12. NIPP i INSPIRE danu.

Prezentacije održanih predavanja biti će uskoro dostupne na našim mrežnim stranicama, u dijelu posvećenom 12. NIPP i INSPIRE danu.

Ovogodišnja konferencija organizirana je sukladno epidemiološkim mjerama s prisustvom oko 90 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora.