Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

ODRŽANA KONFERENCIJA DAN IPP-A 2022.

Već tradicionalno, u organizaciji Državne geodetske uprave, održani su Dani IPP-a 2022. Konferencija je ove godine održana 19. i 20. listopada u Zadru.

Zajednička fotografija sudionika

Dani IPP-a 2022. započeli su 19. listopada 2022. otvorenjem izložbe „Descriptio oeconomiae - prikazi gospodarskih sadržaja na novovjekovnim kartama“, u prostorima Državnog arhiva u Zadru. Izložbu je postavio prof. dr. sc. Josip Faričić koji je naglasio kako predstavljeni različiti kartografski prikazi (katastarski planovi, topografske karte, pomorske i druge tematske karte) ne omogućuju potpunu rekonstrukciju ekonomskih obilježja i procesa, ali umnogome upućuju na značenje karata kao grafičkih prikaza infrastrukture prostornih podataka koji su omogućili stvaranje percepcije o prostoru, razumijevanje prostornih odnosa i interakcija, ali i upravljanje prostornim resursima.

ložba „Descriptio oeconomiae - prikazi gospodarskih sadržaja na novovjekovnim kartama“

13. NIPP i INSPIRE konferencija, održana 20. listopada 2022. godine, okupila je značajan broj dionika, autora i stručnjaka u području infrastrukture prostornih podataka.
Prisutni su imali prilike poslušati zanimljiva predavanja koja su predstavila različita iskustva i poglede na prostorne podatke i Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka.

Pozdravnim govorom prisutnima se obratila Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka Državne geodetske uprave, a potom su se nazočnima obratili gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić te glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek.

Na ovaj način započet je 13. NIPP i INSPIRE dan nakon čega je slijedilo zanimljivo pozvano predavanje izv. prof. dr. sc. Romane Matanovac Vučković na temu "Autorsko pravo i otvoreni podaci". Dr. sc. Matanovac Vučković približila je i pojasnila problematiku politika otvorenih podatka i zaštite intelektualnog vlasništva nad podacima te predstavila važeća zakonska rješenja.

Pozvano predavanje izv. prof. dr. sc. Romane Matanović Vučković na temu "Autorsko pravo i otvoreni podaci"

Tijekom konferencije održana su predavanja tematski podijeljena u tri sesije.
Prva sesija obuhvatila je predavanja o međunarodnim iskustvima na temu infrastrukture prostornih podataka dok su slijedeće dvije bile usmjerene ka iskustvima predavača u pogledu prostornih podataka, njihovom prikupljanju, prilagodbi, obradi te predstavljanju, prikazu i distribuciji putem web portala. Zanimljivost odabranih predavanja potvrdila su mnogobrojna pitanja i rasprave.

Predavanje Sesija 1

Konferenciji je prisustvovalo više od 100 sudionika koji su po završetku konferencije izrazili zadovoljstvo ugođajem, organizacijom te održanim predavanjima.
 
Prezentacije održanih predavanja uskoro će biti dostupne na mrežnim stranicama u dijelu posvećenom 13. NIPP i INSPIRE danu.