Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Objavljen Bioportal - web portal Informacijskog sustava zaštite prirode

Povodom obilježavanja europskog Natura 2000 dana i uoči Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, 21.05.2015. je pokrenut Bioportal - jedinstvena baza podataka o bio raznolikosti i zaštiti prirode u Hrvatskoj.

Na izradi portala je radio Državni zavod za zaštitu prirode, a financiralo ga je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000'.

Portal je centralno mjesto gdje svatko može pristupiti Informacijskom sustavu zaštite prirode i svim njegovim rješenjima (servisima, aplikacijama, web stranicama i sl.), a njegov glavni „adut“ je preglednik prostornih podataka odnosno interaktivna web karta na kojoj se mogu pregledavati, analizirati i pretraživati sve prostorne podloge ISZP-a (staništa, vrste, zaštićena područja, ekološka mreža i dr.).

Cilj uspostave javnog web portala Informacijskog sustava zaštite prirode je znanstveno-stručnoj i široj javnosti omogućiti pristup, pregled i analizu ažurnih i verificiranih podataka o bioraznolikosti i zaštiti prirode u RH, poštujući načela i smjernice EU INSPIRE Direktive te nacionalne legislative (Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka, Zakon o pravu na pristup informacijama).

Portal je javno dostupan i besplatan, a možete mu pristupiti preko web adrese www.bioportal.hr.


Slika prikazuje naslovnu stranu Bioportala - web portala informacijskog sustava zaštite prirode.