Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Dani IPP 2015

15 i 16. listopada na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održani su ovogodišnji Dani infrastruktura prostornih podataka (Dani IPP 2015):
  • 15. listopada radionica za članove radnih skupina,
  • 16. listopada 7. NIPP i INSPIRE dan.

Organizaciju je preuzela Državna geodetska uprava u suradnji s Geodetskim fakultetom i Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada. 

Prvi dan bio je rezerviran za članove radnih skupina NIPP-a za koje je organizirana praktična radionica. Radionicu je otvorio zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić. 

Slika prikazuje članove radnih skupina za koje je organizirana praktična radionica.

Radionica se sastojala iz dva praktična segmenta. U prvom su članovi radnih skupina stekli znanja potreba za harmonizaciju modela podataka korištenjem Hale-a, programskog rješenja otvorenog koda. Za primjer su uzete katastarske čestice koje pripadaju temi „Katastarske čestice“ Skupine I (Annex I, Cadastral parcels).

U drugom dijelu radionice također u otvorenom GIS rješenju Quantum GIS demonstrirano je kako se korištenjem mrežnih usluga dostupnih na Geoportalu NIPP-a pristupa podacima, njima upravlja,  te su napravljene jednostavne prostorne analize nad podacima. Radionicu su održali asistenti Geodetskog fakulteta Saša Vranić i Goran Jurakić pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vlade Cetla.

Slika prikazuje sudionike radionice održane u prostorijama Geodetskog fakulteta.

Na radionici su prisustvovala 54 člana radnih skupina.

Prvi dan zaokružilo je neformalno druženje u prostorima Zgforuma u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Slika prikazuje neformalno druženje u prostorima Zgforuma u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Drugi dan održan je 7. NIPP i INSPIRE dan gdje su prisutne pozdravili prof. dr. sc. Damir Medak, dekan Geodetskog fakulteta, Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i dr. sc. Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave  koji je i službeno otvorio 7. NIPP i INSPIRE dan.

Slika prikazuje dr. sc. Danka Markovinovića, ravnatelja Državne geodetske uprave, koji je službeno otvorio 7. NIPP i INSPIRE dan.

Svečanost otvaranja upotpunili su mladi talenti glazbene škole Elly Bašić izvođenjem tri kompozicije na gitari i harmonici.

Tijekom drugog dana imali smo priliku poslušati 20 prezentacija raspoređenih kroz IV sesije koje su pokrile različite teme vezane za NIPP; od statusa na nacionalnoj razini, rezultata, poteškoća i rokova, temu otvorenih podataka, pristupa podacima  javnog sektora kao i  pregled aktivnosti pojedinih subjekata pri sudjelovanju u uspostavi NIPP-a. 

Slika prikazuje jednu od održanih 20 prezentacija raspoređenih kroz IV sesije u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta.

Analiza sudionika konferencije pokazala je da je najveći broj došao iz tijela javne vlasti, što je i za očekivati jer se radi o subjektima NIPP-a, no ne zaostaje niti akademski sektor, te privatni kod kojeg se primjećuje povećani interes za NIPP.
Slika prikazuje analizu sudionika konferencije iz koje je vidljivo da je najveći broj došao iz tijela javne vlasti, no ne zaostaje niti akademski sektor, te privatni kod kojeg se primjećuje povećani interes za NIPP.

Na ovogodišnjoj konferenciji je prisustvovao do sada najveći broj sudionika, njih 170, što je jasan pokazatelj zanimljivosti i prepoznatljivosti NIPP-a u zajednici korisnika prostornih podataka, te porasta interesa za razmjenu iskustva  subjekata  u ispunjavanju zakonskih obveza.

Sigurni smo da će na sljedećim Danima IPP-a prikaz i razmjena iskustava dionika u procesu uspostave NIPP-a biti još više prisutan, te se nadamo da ćemo opravdati jedan od mnogih pozitivnih komentara i ostati „prekrasna sinergija različitih struka“.

Atmosferu s konferencije možete pogledati u galeriji slika, a  sve prezentacije možete preuzeti sa službenih stranica konferencije kao i Zbornik radova Dana IPP-a 2015.Slika prikazuje zajedničku fotografiju učesnika konferencije Dani IPP-a 2015.