Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Završeni 6-ti Dani IPP-a

Dani Infrastruktura prostornih podataka 2014 održani su 11 i 12. rujna  u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta  u prostorima fakulteta. Na ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je 150 učesnika.

Prvog dana održana je radionica za članove radnih skupina NIPP-a, koju  je službeno otvorio novi zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave g. Vladimir Majetić.

Tijekom dana članovi radnih skupina NIPP-a imali su prilike bolje se međusobno upoznati kroz prezentacije voditelja radnih skupina koji su predstavili dosadašnji rad, svoje članove, buduće ciljeve i probleme s kojima se susreću.

Članove radnih skupina je s INSPIRE Registry –om upoznao Michael Lutz, a predavanje o Metapodacima održao je Željko Hećimović.

Drugi dio radionice bavio se praktičnim radom.Praktični dio vodili su Ivica Skender i Melita Perčec Tadić, također članovi radnih skupina NIPP-a.

Kraj radionice obilježila je prezentacija švedskog konzultanta Andersa Östmana koji je predstavio rad na Strategiji NIPP-a koju je pokrenula Državna geodetska uprava u svojstvu Nacionalne kontakt točke za NIPP/INSPIRE. Strategija NIPP-a razvit će se za razdoblje do 2020 godine, a od članova radnih skupina očekuje se aktivan doprinos na izradi Strategije.

Drugog dana konferencije održan je 6. NIPP i INSPIRE dan u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Konferenciju je otvorila mr.sc. Ljerka Marić načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, a službeni dio zajednički su preuzeli dekan Geodetskog fakulteta prof. dr.sc. Miodrag Roić i ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Danko Markovinović.

Svojim izvođenjem na violini, gitari i harmonici uveli su nas u ozbiljniji dio Konferencije mladi učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić.

Kao pozvane predavače imali smo čast poslušati gđu. Christinu Wasström National INSPIRE Co-ordinatora u Švedskoj koja nam je u svom predavanju na primjeru Švedske opisala put kojim je njena zemlja išla pri implementaciji INSPIRE Direktive.

Michael Lutz, predstavnik JRC-a, institucije odgovorne za tehničku uspostavu INSPIRE,  i u drugom je danu, također kao pozvani predavač,  održao predavanje o tome gdje smo trenutno i što nas sve čeka pri INSPIRE implementaciji.

Kao predstavnik jednog od subjekata NIPP-a zamjenica ravnatelja DHMZ-u gđa. dr.sc. Vlasta Tutiš održala je predavanje pod nazivom INSPIREd Solution for Meteorological and Hydrological Service (DHMZ).

U prvoj sesiji predstavljene su aktivnosti Nacionalne kontaktne točke, te je između ostalog i po prvi puta predstavljen  GEOPORTAL NIPP-a od strane mr.sc. Tomislava Cicelija. Detaljnije o samom Geoportalu imali smo prilike čuti od Hrvoja Matijevića i Marka Škvorca iz IGE-e, izvođača projekta.

Sudionici su također imali prilike čuti i iskustva iz regije, te stanje infrastrukture prostornih podataka u susjednoj nam Srbiji i Kosovu.

Ovogodišnje Dane IPP-a bile su popraćene zanimljivim predavanjima i velikim brojem sudionika s nadom da ćemo se sljedeće godine okupiti u još većem broju uz još zanimljivih tema i predavanja na temu prostornih podataka. Sva predavanja dostupna su u PDF formatu naslužbenim stranicama konferencije.

Konferenciju je popratio i Zbornik radova konferencije koji je objavljen i u digitalnom obliku na web stranicama NIPP-a. Za sve informacije o Zborniku slobodno nam se obratite na infonipp@dgu.hr.

Vidimo se sljedeće godine!