Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održan sastanak radne podskupine za INSPIRE praćenje i izvješćivanje za 2019. godinu u Ispri

Dana 4.12. i 5.12.2018. održan je sastanak radne podskupine za INSPIRE praćenje i izvješćivanje za 2019. godinu (MIWP 2018.1) u Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) u Ispri, Italija.

Cilj ovog radnog sastanka je bio doprinos stručnjaka zemalja članica u razvoju novog sustava praćenja i izvješćivanja u skladu sa novom Odlukom o izvješćivanju. Sastanku je prisustvovalo 11 članova, predstavnika zemalja članica, predstavnici Europske agencije za okoliš (EEA), Opće uprave za okoliš Europske komisije (DG ENV) i Zajedničkog istraživačkog centra (JRC). Kao predstavnica Nacionalne kontaktne točke Republike Hrvatske sastanku je prisustvovala mr. sc. Tanja Rodin.
 
Slika prikazuje članove radne podskupine za INSPIRE praćenje i izvješćivanje na radnom sastanku u Zajedničkom istraživačkom centru u Ispri, Italija.

Novi sustav praćenja će biti zasnovan na indikatorima praćenja koji će se računati automatski iz metapodataka prilikom svakog procesa preuzimanja metapodataka iz nacionalnog kataloga na INSPIRE geoportal. Izvješćivanje će biti zasnovano na online sustavu akcijskih izvještaja (Country Fiche), koji će uključivati grafičke i numeričke vizualizacije izračunatih indikatora.

2019. će biti tranzicijska godina u kojoj će za proces praćenja biti i dalje u upotrebi postojeća INSPIRE kontrolna ploča (dashboard) dok će za potrebe izvješćivanja JRC razviti tekstualni dio akcijskog izvještaja i upute koje će članovi radne podskupine testirati u siječnju i ažurirati do 15. svibnja 2019. godine.