Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održan tehnički sastanak na temu INSPIRE geoportala

Dana 23. i 24. siječnja 2019. godine, u organizaciji Zajedničkog istraživačkog centra, održan je tehnički sastanku posvećen novom INSPIRE geoportalu i problemima vezanim za prikaz zapisa iz nacionalnih kataloga. Sastanku su prisustvovali Tomislav Ciceli i Iva Gašparović kao predstavnici Republike Hrvatske.
 
S obzirom da je sastanak bio usmjeren konkretnim tehničkim nepravilnostima, ali i organizacijskim, ispred svake nacionalne kontaktne točke sudjelovala su dva stručnjaka: administrator nacionalnog kataloga metapodataka i koordinator nacionalnih aktivnosti.
 
Slika prikazuje sudionike sastanka održanog na temu INSPIRE geoportala u organizaciji Zajedničkog istraživačkog centra.

Sukladno ovogodišnjoj nadogradnji INSPIRE geoportala uočene su određene nepravilnosti u prikazu prijavljenih nacionalnih podataka i njihova neusklađenost s INSPIRE Provedbenim pravilima, uslijed čega se zapisi ne prikazuju na INSPIRE geoportalu. Upravo stoga, Zajednički istraživački centar organizirao je tehnički sastanak s ciljem poboljšanja dostupnosti nacionalnih izvora prostornih podataka na INSPIRE geoportalu.
 
Glavni ciljevi sastanka bili su:
  • detekcija tehničkih pogrešaka zbog kojih se nacionalni podaci ne prikazuju na INSPIRE geoportalu
  • prikupljanje prijedloga za unaprjeđenje INSPIRE geoportala i njegovih alata
  • uspostava mreže tehničkih stručnjaka.

Tijekom sastanka dotaknute su teme koje se tiču načina strukturiranja metapodatkovnih zapisa, strukturiranje mrežnih usluga, problematika autentifikacije, kao i druge teme vezane za prikaz zapisa iz nacionalnih kataloga na INSPIRE katalogu te njihove interoperabilnosti. Također, najavljene su promjene procesa automatskog prikupljanja metapodatkovnih zapisa iz nacionalnih kataloga u INSPIRE katalog u svrhu boljeg upravljanja sustavom.
 
Slika prikazuje isječak iz koda.
 
Zajednički istraživački centar će nastaviti rad na poboljšanju dostupnosti nacionalnih izvora prostornih podataka na INSPIRE geoportalu u okviru idućih sastanaka i radionica.