Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

INSPIRE alat za provjeru povezanosti izvora

S ciljem postizanja što većeg stupnja interoperabilnosti nad podacima i uslugama Zajednički istraživački centar razvio je još jedan alat koji pomaže primarno subjektima u ispunjavanju obaveza koje proizlaze iz Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/13, 52/18), kao i odgovarajućih provedbenih pravila.
 
INSPIRE alat za provjeru povezanosti izvora (engl. Resource linkages checker tool) namijenjen je svim pružateljima INSPIRE podataka i usluga, kao i svim izvoditeljima mrežnih usluga za potrebe provjere povezanosti metapodataka izvora prostornih podataka (skupa podataka, usluga pregleda i preuzimanja). Alat omogućava provjeru izvora prostornih podataka koji su već preuzeti na INSPIRE geoportal, kao i metapodataka novih izvora koji su tek izrađeni.
 
Slika prikazuje početni prikaz INSPIRE alata za provjeru povezanosti izvora, s mogućnosšću odabira između dvije opcije provjere metapodataka: novih i postojećih.

Primjenom alata dobiva se izvješće o potencijalnim problemima, koji se odnose na ispravnost uspostavljenih veza metapodataka između izvora prostornih podataka identificiranih tijekom preuzimanja na INSPIRE geoportal.
 
Pristup INSPIRE alatu za provjeru povezanosti izvora omogućen je na sljedećoj poveznici: http://inspire-geoportal.ec.europa.eu/linkagechecker.html.