Prijava

Održani Dani IPP-a 2019.

Dana 13. i 14. studenog održani su jedanaesti po redu Dani IPP-a 2019. u zajedničkoj organizaciji Državne geodetske uprave i Hrvatskog hidrografskog instituta. Ovogodišnja konferencija Dani IPP-a 2019. održana je u Splitu, a sastojala se od dva dijela. Radionica namijenjena subjektima NIPP-a i lokalnim promotorima održana je 13. studenog na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a u večernjim je satima u hotelu Radisson Blu otvorena i izložba plakata subjekata NIPP-a pod nazivom „Prostorni podaci – nekada i sada“.
 

 
Drugi, glavni dio konferencije održan je 14. studenog u hotelu Radisson Blu, a okupio je oko 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Prisutne su pozdravili mr. sc. Ljerka Marić, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, Državna geodetska uprava, izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije te Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta.

Prilikom otvaranja konferencije predstavljen je novi portal Državne geodetske uprave – GeoHrvatska. Novi je portal namijenjen građanima kako bi u svakom trenutku mogli pristupiti prostornim podacima Republike Hrvatske.
 

U nastavku je prisutne pozdravio glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., koji je otvorio skup i pustio u probni rad portal GeoHrvatska.
 

Program otvaranja konferencije bio je popraćen glazbenim izvedbama klape Neverin, koja je svojim nastupima pridonijela svečanom ugođaju.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol pod nazivom „Svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke“, čiji je moderator bio mr. sc. Tomislav Ciceli. Sudionici okruglog stola bili su: dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod., glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta, Jarmila Pezo, predsjednica uprave IGEA d.o.o., Dino Ravnić, suosnivač i predsjednik uprave GIS Cloud d.o.o. te dr. sc. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za Vremenske i pomorske analize i prognoze, Državni hidrometeorološki zavod.
 

Završno je održano deset predavanja raspoređenih u dvije sesije koje su pokrile različite teme vezane za infrastrukture prostornih podataka; od otvorenosti podataka, tehnologija prikupljanja određenih podataka pa do edukacije i izgradnje kapaciteta.

Kroz dva dana imali smo priliku vidjeti i čuti novosti, probleme i rješenja u domeni infrastrukture prostornih podataka. Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, edukativni i korisni.
 

Više o konferenciji možete saznati na sljedećoj poveznici.

Konferencija Dani IPP-a 2019. sufinancirana je iz Europskog socijalnog fonda.