Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Vlada RH prihvatila Izvješće o aktivnostima na uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za 2022. godinu

Temeljem Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (NN 56/13, 52/18 i 50/20), Državna geodetska uprava izradila je prijedlog Izvješća o aktivnostima na uspostavi, održavanju i razvoju NIPP-a za 2022. godinu te ga je uputila Vijeću NIPP-a na usvajanje. Isto je potom upućeno i Vladi na prihvaćanje. Izvješće je predstavljeno na 245. sjednici Vlade, održanoj 24. kolovoza 2023. godine te je donesen Zaključak kojim se Izvješće i prihvaća.

Izvješće predstavlja pregled aktivnosti u područjima koje se odnose na zakonodavni, institucionalni i tehnički okvir te na jačanje kapaciteta i širenje svijesti o NIPP-u u 2022. godini. Tijekom 2022. godine vidljiv je napredak na uspostavi Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) koji se očituje u većoj dostupnosti prostornih podataka javnog sektora na transparentan i interoperabilan način. Također nastavljene su i aktivnosti na Registrima NIPP-a, Geoportalu NIPP-a i pregledniku za građane GeoHrvatska. Puštena je u probni rad mobilna aplikacija GeoHrvatska te je mrežna stranica NIPP-a prilagođena mobilnim uređajima. Važno je za spomenuti da se tijekom godine radilo na širenju svijesti kao i promociji NIPP-a kroz radionice i konferenciju.

245. sjednica Vlade, govor glavnog ravnatelja

Broj novih subjekata koji su aktivno uključeni u prezentiranje svojih podataka putem Geoportala NIPP-a porastao je za 23%, dok je broj novih izvora prostornih podataka dostupnih za pretraživanje porastao za 16%, u odnosu na 2021. godinu. Razina interoperabilnosti je također porasla, što se očituje u 15% novih mrežnih usluga na Geoportalu NIPP-a, u odnosu na 2021. godinu. Na Geoportalu NIPP-a, do kraja 2022. godine, bilo je upisano ukupno 79 subjekata te 863 izvora prostornih podataka. Veliki broj subjekata, većinom jedinica lokalne samouprave, je u nekoj od radnih faza objave podataka na Geoportalu NIPP-a, koji će tijekom 2023. godini postati dostupne za pretraživanje i korištenje.

Grafikon koji prikazuje promjene u Katalogu metapodataka na Geoportalu NIPP-a u odnosu na prethodnu godinu

Pored navedenih rezultata, u smislu povećanja broja subjekata i prijavljenih izvora i dalje je važno naglasiti da je potreban dodatan napor svih subjekata NIPP-a kako bi se podignula razina dostupnosti te interoperabilnosti prostornih podataka. Republika Hrvatska i dalje treba poduzimati aktivnosti na povećanju broja interoperabilno dostupnih prostornih podataka, što i dalje zahtjeva ozbiljan angažman Nacionalne kontaktne točke, a najvećim dijelom angažman subjekata NIPP-a koji su obvezni razviti interoperabilne mrežne usluge prostornih podatka.

Isječak predstavljanja Izvješća sa 245. sjednice Vlade Republike Hrvatske od strane predsjednika Vijeća NIPP-a Antonia Šustića.