Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održana je 36. NIPP radionica u organizaciji Državne geodetske uprave

Trideset šesta NIPP radionica održana je 12. i 13. rujna 2023. godine u obliku webinara.

Namjena 36. NIPP radionice je bila poticanje rada na harmonizaciji podataka u nadležnosti tijela javne vlasti u svrhu ispunjavanja obveza zadanih Direktivom INSPIRE i Zakonom o NIPP-u. Za ovu radionicu kao subjekt NIPP-a bio je odabran Hrvatski geološki institut i tema podataka "Geologija". Geološki podaci prvenstveno u obliku geoloških karata različitih mjerila čine visokovrijedne podatke  koji imaju primjenu u mnogim znanstvenim područjima i kao takvi moraju biti usklađeni na europskoj razini i dostupni za pregled i preuzimanje.



Upravo s tim ciljem održana je radionica na kojoj su podaci geoloških karata iz postojećih modela prevedeni u INSPIRE model podataka na što precizniji način kako se ne bi izgubile bitne informacije iz izvornih podataka.

Harmonizacija podataka predstavlja jednu od osnovnih koraka u uspostavi, održavanju i razvoju NIPP-a, a može biti izvedena pomoću programskih paketa za transformaciju prostornih podataka.

Konačan cilj je imati podatke iz teme geologija na nacionalnoj razini dostupne na INSPIRE Geoportalu kako bi mogle biti vidljive i dostupne cijeloj europskoj zajednici.