Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

INSPIRE konferencija 2023. pod nazivom „Zeleni podaci za sve“ održana 28.-29. studenog u Brusselsu, Belgija

Ovogodišnja INSPIRE konferencija 2023. pod nazivom „Zeleni podaci za sve“ održana je 28.-29. studenog u Brusselsu, a sadržavala je plenarnu sesiju podijeljenu u dva dijela i ukupno 17 predavanja raspoređenih u tri paralelne sesije. Predavanja su održali vodeći stručnjaci iz područja INSPIRE-a i srodnih polja.

Slika prikazuje prvi dio plenarne sesije na INSPIRE konferenciji 2023.

Plenarna sesija je predstavila podatke i tehnologije koje omogućavaju zelenu digitalnu tranziciju u okviru postojeće i nadolazeće zakonske regulative i obzirom na izrazito rastuću i promjenjivu količinu podataka od strane institucija, tvrtki i samih građana. Predavanja su pokrila širok spektar tema kao što su perspektiva prostorne industrije u pogledu promjene digitalnog krajobraza EU, multidisciplinarnost podatkovnih prostora EU, digitalni blizanci i virtualna stvarnost, visoko vrijedni podaci, inicijalni rezultati provođenja projekata u pogledu Green Deal Data space-a, potencijalne koristi INSPIRE-a i druge.

Slika prikazuje jedno od brojnih predavanja na INSPIRE konferenciji 2023.

INSPIRE konferencija 2023. predstavila je i buduće smjerove razvoja prostornih podataka u kontekstu INSPIRE direktive te je tako naglašeno da će INSPIRE direktiva biti ključni instrument za stavljanje na raspolaganje potrebnih podataka potrebnih za rješavanje ekoloških i klimatskih izazova (Zeleni dogovor za Europu), povećanje ekološke demokracije i jačanje podatkovne ekonomije u nastajanju (Zajednički europski podatkovni prostori).

Slika prikazuje jedno od brojnih predavanja na INSPIRE konferenciji 2023.

Sve su sesije bile izrazito zanimljive i korisne u pogledu razvoja INSPIRE-a i njegove integracije u podatkovne prostore, digitalne blizance i druge prostorne tehnologije u nastajanju. Također su istaknuti nedostaci i prednosti provođenje INSPIRE-a te su predstavljeni prijedlozi koji bi mogli pomoći u implementaciji INSPIRE-a kako u pogledu olakšavanja provođenja tako i u pogledu njegove primjene.

Konferenciji je prisustvovalo preko 800 stručnjaka i zainteresiranih strana (uživo i online) iz ukupno 49 zemalja. Najveći udio sudionika je pri tome dolazio iz javnog sektora (s nacionalne razine njih 32%, regionalne 8% i lokalne 5%), zatim s gospodarske razine 17% i s akademske razine 11% sudionika.