Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Poziv na dostavu mišljenja za inicijativu „Zeleni podaci za sve“

Europska Komisija poziva sve zainteresirane na dostavu povratnih informacija i mišljenja za inicijativu „Zeleni podaci za sve“ (GreenData4All) na „Recite svoje mišljenje“ platformi. 
 
Inicijativa „Zeleni podaci za sve“ (GreenDeal4All) će pridonijeti europskoj zelenoj i digitalnoj transformaciji ažuriranjem EU pravila o geoprostornim okolišnim podacima i o javnom pristupu okolišnim informacijama. Svrha je:
 
  • omogućiti veću razmjenu podataka između javnog i privatnog sektora te s javnošću
  • omogućiti sve prednosti dijeljenja podataka za inovacije vođene podacima i odluke temeljene na dokazima.

U odnosu na INSPIRE direktivu, inicijativa „Zeleni podaci za sve“ ima za cilj učiniti INSPIRE direktivu učinkovitim i troškovno isplativim instrumentom za razmjenu podataka o okolišu kao potporu razvoju politike zaštite okoliša i provedbu i prijelaz na održivije gospodarstvo, za što su potrebne dodatne regulacije INSPIRE direktive.
 
Navedeno će se ostvariti pojednostavljenjem i modernizacijom tehničkih odredbi za harmonizaciju podataka, mrežne usluge - uključujući opsežnu upotrebu sučelja za programiranje aplikacija (API) - i metapodataka, usklađivanjem karakteristika podataka i pravila o dijeljenju i ponovnoj uporabi podataka s relevantnim horizontalnim zakonodavstvom, razmatranjem fleksibilnih rješenja za postavljanje karakteristika podataka i standarde dijeljenja podataka kroz fleksibilnu koordinaciju mehanizama kako bi navedeni bili spremni za budućnost i kako bi bili tehnološki neutralni, ali i na drugim razinama kao što su obuhvaćeni podaci (razlikovanje okolišnih podataka i ostalih podataka, korištenje drugih ne-prostornih podataka okolišnih podataka kroz povezivanje atributa na prostorne podatke ili kao zasebne skupove podatka) te na organizacijskoj/upravljačkoj strukturi i drugo.
 
Sudjelovati u dostavljanju povratnih informacija za inicijativu „Zeleni podaci za sve“ mogu svi zainteresirani dionici, tj oni na koje navedena inicijativa utječe postojećim ili predloženim zakonom ili politikom na način da dostave vlastite stavova i razmišljanja slanjem komentara ili dokumenata.
 
Pozivamo sve dionike NIPP-a i druge zainteresirane da se aktivno uključe u formiranju zakonske regulative na „Recite svoje mišljenje“ platformi. Konzultacije će biti otvorene do 25. ožujka 2024. godine.