Preskočite na glavni sadržaj
Prijava

Održani Dani IPP-a 2024.

U organizaciji Državne geodetske uprave, 27. - 28. svibnja 2024. održana je četrnaesta konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka, Dani IPP-a 2024. Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 130 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora. Dani IPP-a 2024. sastojali su se od radionice posvećene subjektima NIPP-a koja je održana prvog dana, dok je drugi dan održan 14. NIPP i INSPIRE dan.

Slika prikazuje zajedničku fotografiju učesnika konferencije Dani IPP-a 2024.
 
Prvog dana konferencije, u prostorima Središnjeg ureda Državne geodetske uprave, održana je radionica posvećena subjektima NIPP-a kojoj je prisustvovalo više od 40 sudionika. Prilikom otvaranja radionice, prisutne je pozdravio glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić. Sudionici su pritom dobili uvid u trenutno stanje NIPP-a, osnovne proizvode NIPP-a kao i aktivnosti koje Nacionalna kontaktna točka provodi na podizanju kvalitete metapodataka i poboljšanju povezanosti skupova prostornih podataka i mrežnih usluga.
 
Drugi dan konferencije 28. svibnja 2024. godine, održan je 14. NIPP i INSPIRE dan u dvorani Judita, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Konferenciju je službeno otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospodin Branko Bačić. U svom pozdravnom govoru ukratko je podsjetio prisutne na put koji je Nacionalna infrastruktura prostornih podataka prošla od 2007. godine do danas te istaknuo važnost NIPP-a i svih aktivnosti koje se provode da bismo prostorne podatke učinili dostupnima te razumljivima svim korisnicima. Potpredsjednik Vlade naveo je i važne projekte koje ministarstvo provodi na digitalizacije akata za građenje te proces transformacije prostornih planova nove generacije, a koji pridonose kvalitetnijem korištenju prostornih podataka od strane tijela javne vlasti, poduzetnika i građana.

Slika prikazuje pozdravno predavanje potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospodina Branka Bačića
 
Prisutne je pozdravio i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić koji je istaknuo veliki uspjeh u porastu broja subjekata s lokalne razine na Geoportalu NIPP-a, tako da danas bilježimo ukupno 119 aktivnih subjekta NIPP-a, dok je broj izvora prostornih podataka na Geoportalu NIPP-a premašio 1000, točno 1032 izvora, od toga 497 su mrežne usluge. Glavni ravnatelj također je naveo najizazovnije aktivnosti koji će rezultirati povećanjem kvalitete prostornih podataka i osigurati njihovu dostupnost građanima, poduzetnicima i institucijama, a koje Državna geodetska uprava provodi.

Slika prikazuje glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića prilikom otvaranja konferencije "Dani IPP-a 2024"
 
Nakon pozdravnih govora, načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, mr. sc. Ljerka Marić i viša savjetnica - specijalistica dr. sc. Iva Gašparović održale su uvodno izlaganje pod nazivom “NIPP u Hrvatskoj - gdje smo 2024.?

Slika prikazuje uvodno predavanje mr.sc. Ljerke Marić na konferenciji "Dani IPP-a 2024"     Slika prikazuje uvodno predavanje dr.sc. Ive Gašparović na konferenciji "Dani IPP-a 2024"
 
U prvoj sesiji predavanja kolege iz zemalja iz našeg okruženja prezentirale su stanje uspostave i razvoja NIPP-a u svojim institucijama i državama.
 
U nastavku konferencije održana je panel rasprava pod nazivom "Utjecaj novih trendova u području podataka na razvoj NIPP-a", kojeg je moderirao mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za NIPP. Sudionici okruglog stola bili su: Lidija Suman, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Jarmila Pezo, predsjednica uprave IGEA d.o.o., prof. dr. sc. Željko Bačić, Sveučilište u Zagrebu - Geodetski fakultet, prof. dr. sc. Vlado Cetl, Odjel za Geodeziju i geomatiku Sveučilišta Sjever i Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Slika prikazuje sudionike panel rasprave pod nazivom "Utjecaj novih trendova u području podataka na razvoj NIPP-a"
 
U drugom dijelu konferencije uslijedile su dvije sesije koje su sadržavale zanimljiva predavanja iz područja NIPP-a i prostornih podataka. Predavanja su obuhvatila teme kao što su: razvoj geoportala kulturnih dobara i Informacijskog sustava prostornog uređenja, uspostava Nacionalnog informacijskog sustava za zemljište u RH, izrada karte obalnih i pridnenih morskih staništa, razvoj kapaciteta na sveučilištima, razvoj umjetne inteligencije nad prostornim podacima, upotreba otvorenih podataka te implementacija WebGIS preglednika kao i metoda obrade velikih podataka.
 
Po završetku konferencije sudionici su izrazili zadovoljstvo održanom konferencijom te iskazali želju za održavanjem budućih događanja s temom razvoja infrastruktura prostornih podataka.
 
Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima koji su svojim angažmanom pomogli da i ovogodišnji Dani IPP-a budu zanimljivi, korisni i edukativni.